Comunicat de presa First Beef Day of RomaniaPressrelease First Beef Day of RomaniaPressemitteilung First Beef Day of Romania

"First Beef Day of Romania" la Karpaten MeatÎn cadrul campaniei ‘We love meat from Romania’, revista de specialitate INDUSTRIA CARNII.RO a organizat JOI 30 MAI 2013, începând cu ora 10.00, la ferma KARPATEN MEAT din localitatea Marpod, judeţul Sibiu, evenimentul ‘FIRST BEEF DAY OF ROMANIA’.

Acest eveniment s-a desfăşurat sub deviza ‘Karpaten Meat – from grass to beef – Angus breeding system for Romania ‘. În programul evenimentului au fost incluse atât prezentări de specialitate pentru carnea de vită premium, cât şi informaţii privind profitabilitatea unei afaceri integrate, axată pe creşterea rasei Angus în România. Cele mai interesante momente ale zilei au fost: semnarea actului constitutiv al Asociaţiei Aberdeen Angus Romania, vizitarea Karpaten Meat, cea mai mare ferma de crestere a bovinelor Angus din România şi AngusGRILL – degustare carne de vită bio Angus – ‘Made in Romania’. Agricultura poate deveni motorul economiei româneşti, iar de acest lucru sunt deja convinşi cei doi investitori elveţieni care au pus bazele unei afaceri de succes în sectorul zootehnic al României, prin înfiinţarea fermelor Karpaten Meat.

Discutii intre experti la "First Beef Day of Romania" la Marpod.

Dispuşi să împărtăşească din experienţa lor, specialiştii companiei Karpaten Meat au invitat crescătorii de animale din diferite zone ale ţării, producătorii de carne şi investitorii în zootehnie, să cunoască modelul elveţian şi împreună să analizeze noi oportunităţi de business pentru fermierii români. Prima ediţie a evenimentului ‘FIRST BEEF DAY OF ROMANIA’ s-a bucurat de atenţia a peste 200 de oameni de afaceri români, mulţi dintre ei declarându-se încântaţi de valoarea informaţiilor primite cu această ocazie şi poate cel mai important lucru, manifestându-şi intenţia de a deveni parteneri Karpaten Meat ?i de a dezvolta o afacere de creştere a bovinelor Angus, contribuind la sectorul de producţie a cărnii de vită premium.

Sectorul zootehnic din România a trecut şi trece în continuare printr-o situatie dificilă din cauza cresterii costurilor de productie, a competitiei generată de importuri, a cresterii preturilor pentru furajele necesare hranei animalelor, creşterea preţurilor pentru energie, combustibil şi alte utilităţi. Samuel Widmer şi Stefan Jung sunt cei doi administratori ai companiei Karpaten Meat, care bazându-se pe mulţi ani de experienţă în domeniul agriculturii, în producţia si comercializarea de carne de vită, au intuit potenţialul păşunilor pe care le deţine România şi au investit în ţara noastră, în producţia de carne de vită premium din rasa Angus. Dacă până acum cunoscătorii în materie de carne de vită premium vorbeau doar despre bovinele de carne argentiniene crescute în regiunea Pampas, scopul companiei Karpaten Meat este acela de a face cunoscută zona Carpatilor ca fiind producătoare de carne de vită de calitate.

În acest sens compania îsi propune ca până în anul 2018 să producă cel putin 10.000 carcase de vită de calitate superioară. Evenimentul din 30 mai 2013 are drept scop conştientizarea avantajelor pe care le oferă dezvoltarea unei retele de creştere a bovinelor de carne, utilizând hrană ecologică pe păşunile României, încă neexploatate la adevărata lor valoare.
Deficitul de carne de vită în Europa în ultimii ani a fost de 200,000 de tone pe an. Germania, spre exemplu este al doilea producător de produse din carne în Europa, dar sectorul bovin a trecut printr-o scădere masivă în perioada 1997 – 2008 ajungând de la aproximativ 3,54 milioane de bovine la un efectiv ce se situează în jurul cifrei de 1,3 milioane capete. Aceste efective de bovine sunt grupate în 180.000 de ferme din care mai mult de 60% au mai mult de 100 de capete. Conform statisticilor în România densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha în timp ce in Irlanda de exemplu sunt 137 de capete pe 100 ha.

Scăderea efectivului de animale se datorează în principal concurenţei din sectorul Bio-Gaz, urmată de reducerea suprafe?elor verzi, a terenurilor agricole – fiind utilizabile tot mai putine parcele pentru păsunat si nu în ultimul rând desfiintarea fermelor din lipsă de succesori. În paralel, cererea pentru carnea de vită a crescut si este în continuă crestere, în condiţiile în care deficitul se accentuează de la an la an. Prezentarea taurilor de rasa Angus.Solutia pentru reducerea deficitului de carne de vită pe piaţa europenă este mutarea productiei în alte tări, aşa cum a procedat şi Karpaten Meat. România este un teritoriu ideal pentru productia de carne de vită, cu o suprafaţă agricolă utilă de peste 15 milioane de hectare, din care suprafaţa totală a pajiştilor şi a fâneţelor atinge aproximativ 5 milioane de hectare, fiind după Polonia, cel puţin teoretic, al doilea cel mai mare producător de produse agricole din Europa Centrală şi de Est.

În România, implementarea sistemelor de creştere a raselor de carne este posibilă în toate zonele tării, inclusiv cele montane. În momentul de faţă rasa de carne nu este foarte răspândită în România, efectivul de animale situându-se în jurul cifrei de 29 de mii de exemplare, adică nu mai mult de 2,3% din numărul total de exemplare. Cresterea bovinelor de carne în sistem mamă vacă alăptantă, sistem extensiv pe păşune este un domeniu nou pentru România, care necesită timp pentru cunoaştere si transformare.

Cu ocazia întâlnirii de la Sibiu, specialiştii companiei Karpaten Meat, împreună cu fermierii români, au pus bazele înfiinţării Asociaţiei Aberdeen-Angus Romania, având bază logistică şi informaţională la Karpaten Meat. Scopul acestei Asociaţii este dezvoltarea agriculturii în România, prin prisma celor două programe de creştere a bovinelor de carne Angus: programul în rasă pură Angus si programul de încrucisare între taur Angus si Băltată Românească, dar si prin distributia de material seminal Angus de cea mai bună calitate şi prin aplicarea sistemului de răscumpărare a viţeilor.

„Potentialul există, totul este să se mobilizeze fermierii în această directie si cu un pic de sustinere atât din partea statului român cât si din partea fermierilor cu experientă în domeniu, în câtiva ani putem popula păsunile din România cu bovine de carne. Ne-am îndreptat către rasa Angus si recomandăm această rasa de carne în primul rând pentru costurile scăzute de crestere si productie dar si datorită faptului că este o rasă prolifică care produce un vitel pe an având prima fătare la vârsta de doi ani,
Semnarea actului constitutiv al Asociaţiei Aberdeen Angus Romania.spre deosebire de alte rase de carne care încep să producă vitei doar de la trei ani. Astfel se obtine un număr mai mare de vitei într-un timp mai scurt, crescând veniturile substantial. Am dezvoltat anul trecut un nou program de parteneriat ce se referă la conversia fermelor de Băltată Românească în ferme de crestere de vitei încrucisati prin montă cu taur de reproductie Angus sau prin însământarea efectivului de Băltată Românească cu material seminal Angus. Acest program reprezintă o opţiune bună pentru fermele care vor să renunţe la producţia de lapte sau vor să folosească vacile reformă pentru producţia de carne.

În cadrul acestui parteneriat oferim cunostiintele noastre despre înfiintarea unei ferme de crestere Angus, iar pe de altă parte oferim spre vânzare tauri de reproducţie din rasa Angus sau material seminal provenit de la tauri cu genetică de top. Prin contract, răscumpărăm viteii rezultati din reproductie în momentul întărcării acestora, cu o vârstă de minim 6 luni şi cu un minim de 200 kg. Acest program se încadrează într-un nou model de business, si anume creterea în sistem de vaci alăptante, o tehnologie simplă şi cu costuri mult mai scăzute decât în cazul creşterii vacilor de lapte, bovinele râmânând pe păşune pe tot timpul anului, furajându-se doar cu lapte şi cu iarba de pe păşune. Această formă de parteneriat are ca şi beneficiu asigurarea unei piete de desfacere constante şi profitabile şi se înscrie împreună cu programele de parteneriat, la dezvoltarea producţiei de carne de vită premium în România’ – este de părere Samuel Widmer, manager general Karpaten Meat.

La acest eveniment au mai fost prezente numeroase oficialităţi locale, Subprefectul de Sibiu, dl. Mircea Cretu, reprezentanti ai Consiliului Judeţean Sibiu, Camerei Agricole Sibiu, DSV, OARZ, APDRP si APIA. Din partea autorităţilor centrale evenimentul s-a bucurat de prezenţa secretarului de stat in cadrul MADR – Valentin Şoneriu si a directorul general ANARZ – Peter Tamas Nagy.

More than 200 participants joined us at the "First Beef Day of Romania".

Over 200 interested business people from Romania joined us on 30th of May for the First Beef Day of Romania, an event organized at our farms in Marpod, Sibiu. The first edition of such an event was a real succes and a lot of participants manifested their interest in starting a business with Angus cattle. We are willing to provide our Swiss Know-How in breeding Angus cattle to anyone interested and so to expand our partnerships in Romania.

One of the highlight of the event was the signing of the constitutive act of the Aberdeen Angus Association Romania but also the tasting of the marbled Angus Beef in various forms, outside on the pasture where the Angus cattle graze.

One of the Karpaten Meat goals is to make experts in premium beef acknowledge that the Carpathian Region will become the next Argentinian Pampas, due to its wide, still unused pastures. We also intend to produce until 2018 at least 10,000 Angus cattle for high quality beef."First Beef Day of Romania" bei Karpaten MeatIm Rahmen der Kampagne „We love meat from Romania”, hat die Fachzeitschrift INDUSTRIA CARNII.RO zusammen mit der Firma KARPATEN MEAT aus Marpod, Kreis Sibiu, am Donnerstag, den 30. Mai 2013 die Veranstaltung „FIRST BEEF DAY OF ROMANIA” organisiert. Dieses Ereignis fand unter der Devise „Karpaten Meat – from grass to beef – Angus breeding – system for Romania” statt. Im Programm standen sowohl Fachpräsentationen für die Produktion von Premium-Rindfleisch, als auch Informationen über die Profitabilität von Geschäften mit dem Fokus auf die Angus-Rasse in Rumänien. Die interessantesten Momente des Tages waren: die Unterzeichnung der Gründungsurkunde des Verbandes Aberdeen-Angus Romania, die Besichtigung von Karpaten Meat – die größte Farm für die Zucht von Angus-Rindern aus Rumänien und natürlich die Angus GRILL–Verkostung von Angus Bio-Rindfleisch „Made in Romania”.

Die Landwirtschaft kann der Motor für die rumänische Wirtschaft werden. Davon sind schon die zwei Schweizer Unternehmer überzeugt, die die Grundsteine für ein erfolgreiches Geschäft in der Tierzucht in Rumänien gelegt haben, durch die Gründung Expertengespräch am Rande des "First Beef Day of Romania" in Marpod.der Firma Karpaten Meat. Gewillt, ihre Erfahrungen zu teilen, haben die Spezialisten des Unternehmens Karpaten Meat Tierzüchter aus dem ganzen Land aber auch Fleischproduzenten und Vertreter der Zulieferindustrie eingeladen, das Schweizer Modell kennen zulernen und zusammen neue Geschäftsmöglichkeiten für rumänische Farmer zu analysieren.

Der „FIRST BEEF DAY OF ROMANIA” erfreute sich der Aufmerksamkeit von über 200 rumänischen Geschäftsleuten. Viele von ihnen waren begeistert über den Wert der erhaltenen Informationen. Viel wichtiger ist aber, dass viele den Wunsch geäußert haben, Partner von Karpaten Meat zu werden. Gleichzeitig würde sich das Geschäft der Angus Rinderzucht weiter entwickeln und damit würden sie zur Produktion von Premium-Rindfleisch beitragen.

Der Bereich der Tierzucht in Rumänien befand und befindet sich weiterhin in einer schwierigen Lage wegen den steigenden Produktionskosten, des importbedingten Wettbewerbes, der erhöhten Preise für Futtermittel, Energie, Kraftstoff und anderen Nebenkosten. Samuel Widmer und Stefan Jung sind die zwei Geschäftsführer des Unternehmens Karpaten Meat, die das Potenzial der rumänischen Weidelandschaften aufgrund ihrer jahrelanger Erfahrung mit der Produktion und Vermarktung von Rindfleisch gewittert haben und in dieses Geschäft investiert haben, genauer in die Produktion von Angus-Premium Rindfleisch.

Wenn bislang die Experten für Premium-Rindfleisch lediglich von argentinischen Rindern der Pampas-Region gesprochen haben, so ist es Ziel von Karpaten Meat, die Karpaten als Produktionsraum für Qualitätsrindfleisch bekannt zu machen. In diesem Sinne hat sich das Unternehmen vorgenommen bis 2018 mindestens 10.000 Qualitätsrinder zu produzieren.

Das Ereignis vom 30. Mai 2013 hat als Zweck die Veranschauung der Vorteile der Entwicklung eines Netzwerkes für Rinderzucht, dabei das Gras von rumänischen Weidegebieten verwendend, deren wahrer Wert noch nicht gänzlich ausgeschöpft ist und nicht in Konkurrenz zur menschlichen Ernährung steht. Das Defizit von Rindfleisch in Europa in den letzten Jahre beträgt 200.000 Tonnen im Jahr. Deutschland, zum Beispiel, ist der zweitgrößte Hersteller von Fleischprodukten in Europa, wobei der Bereich für Rindfleisch in der Zeitspanne 1997 – 2008 deutlich gesunken ist. Von etwa 15,2 Millionen Rindern zählte man zuletzt nur noch etwa 12,9 Millionen Tiere, welche auf 180.000 Farmen gruppiert sind. Davon haben über 60% der Farmen mehr als 100 Rinder.

Die Verkleinerung des Tierbestandes ist vor allem auf die Konkurrenz und auf die Reduzierung der Landwirtschaftsflächen in den Bereichen Ackerbau, Bio-Gas und die allgemeine Strukturbereinigung zurückzuführen. Parallel dazu steigt die Nachfrage Präsentation von Angus-Bullen von Karpaten Meat.nach Rindfleisch und sie wird weiterhin steigen, gleichzeitig verdeutlicht sich das Defizit von Jahr zu Jahr.

Die Lösung für die Reduzierung des Defizites an Rindfleisch auf dem europäischen Markt ist die Verlagerung der Produktion in andere Länder, so wie es auch Karpaten Meat getan hat. Rumänien ist ein ideales Gebiet für die Produktion von Rinderfleisch. Es umfasst Landwirtschaftsflächen von über 15 Millionen Hektar, wobei die Gesamtfläche von Wiesen- und Weideflächen ungefähr 5 Mio. Hektar beträgt. Nach Polen wäre Rumänien theoretisch der zweitgrößte Produzent von Landwirtschaftsprodukten in Zentral- und Osteuropa.

Laut den Statistiken beträgt die Dichte der Rinder in Rumänien nur 15 Tiere auf 100 Ha, wobei es zum Beispiel in Irland 137 Rinder pro 100 Ha sind. In Rumänien ist der Betrieb von Viehzucht in allen Regionen des Landes möglich, einschließlich im Gebirge. Zur Zeit ist die Fleischrinderzucht in Rumänien nicht weit verbreitet, der Bestand beträgt nur rund 29.000 Tiere über alle Rassen, also nicht mehr als 2,3 % des gesamten Rinderbestandes. Die Rinderzucht im System der Mutterkuhhaltung, welche die Nutzung von Weiden umfasst, ist ein neuer Bereich für Rumänien, die Umstellung und Umsetzung Zeit beansprucht.

Das Potential ist aber riesig! Anlässlich des Treffens in Hermannstadt (Sibiu) haben die Spezialisten des Unternehmens Karpaten Meat zusammen mit den rumänischen Farmern den Grundstein für die Gründung des Verbandes „Aberdeen Angus Romania” gelegt. Das Ziel und der Zweck des Verbandes ist die Weiterentwicklung der Angus-Zucht und Qualitätsfleischproduktion in Rumänien. Anhand der beiden Zucht-Programme, die Karpaten Meat den rumänischen Rinderzüchtern anbietet: Das Programm mit reinen Angus Rindern und das Kreuzungsprogramm zwischen Angus Bullen/Samenmaterial und der Rasse Baltata Romaneasca (Fleckvieh).

Unterzeichnung der Gründungsurkunde der Aberdeen Angus-Vereinigung Rumänien.Aus beiden Programmen werden im System die produzierten Kälber zurück gekauft. „Das Potenzial ist vorhanden, es müssen sich nur die Farmer in diese Richtung mobilisieren und mit der Unterstützung seitens des rumänischen Staates und seitens der Farmer mit Erfahrung in diesem Bereich, können wir in wenigen Jahren die Weiden in Rumänien mit Fleischrindern beweiden. Wir haben uns der Angusrasse zugewendet und empfehlen diese Rasse auch neben der hohen Fleischqualität in erster Linie durch niedrigere Produktionskosten, dies heisst vor allem eine sehr gute Raufutterverwertung. Bei den Kühen die hohe fruchtbarkeit und es wird ein Kalb pro Jahr erzeugt, dies schon das erste mal im Alter von zwei Jahren. Dies im Unterschied zu anderen Fleischrassen, die erst ab 3 Jahren Kälber produzieren. Somit erhält man eine größere Anzahl an Kälbern in einer kürzeren Zeit und damit steigen die Einnahmen. Wir haben letztes Jahr ein neues Parnerschaftsprogramm entwickelt, welches die Umstellung von Milchfarmen auf Mutterkuhhaltung mit den lokalen Rindern der Rasse Fleckvieh über die Kreuzungszucht Angusx Fleckvieh unterstützt.

Dieses Programm stellt eine gute Option für die Farmen dar, die auf die Milchproduktion verzichten wollen oder die Rinder zur Fleischproduktion verwenden wollen. Im Rahmen dieser Parnerschaft bieten wir unsere Kenntnisse über die Gründung einer Farm mit Angus Rindern an. Zum Verkauf bieten wir Reproduktionsbullen an und Samenmaterial von Bullen mit Top-Genetik. Vertraglich kaufen wir Reproduktionskälber zurück, im Alter von mindestens 6 Monaten und mit einem Gewicht von mindestens 200 kg. Dieses Programm entspricht einem neuen Business-Modell und zwar das System der Mutterkuhhaltung, eine einfache Technologie mit viel geringeren Kosten als die Milchviehhaltung. Die Rinder bleiben das ganze Sommerhalbjahr über auf der Weide und ernähren sich ausschliesslich von Weidegras und die erzeugte Milch wird von den Kälbern abgeholt. Diese Weise hat den Vorteil der Sicherung eines konstanten und gewinnbringenden Marktes und fördert zusammen mit den Partnerschaftsprogrammen die Produktion von Premium-Rindfleisch in Rumänien”, so die Meinung von Samuel Widmer, General Manager von Karpaten Meat.

Bei diesem Ereignis waren zahlreiche Personen der lokalen Öffentlichkeit vertreten, der Unterpräfekt von Hermannstadt (Sibiu)- Herr Mircea Cretu, Vertreter des Kreisrats Hermannstadt, der Landwirtschaftskammer Hermannstadt, des Veterinäramtes, Reproduktionamtes u.a. Seitens der rumänischen Landbehörden hat sich das Ereigniss über die Anwesenheit des Staatssekretärs im Rahmen des Landwirtschaftsministeriums gefreut – Herr Valentin Soneriu und des Generaldirektors

für Tierreproduktion – Herr Peter Tamas Nagy.