fbpx

Castrarea vițeilor Angus – Importanță, rezultate și metode

Tendințele în piața cărnii de vită se îndreaptă spre producția de carne care provine de la boi, respectiv tauri castrați. Carnea rezultată din această categorie de bovine este mai fragedă, mai suculentă, având mai multă grăsime intramusculară, aceasta fiind depusă pe pășune.

Pe de altă parte pentru crescătorul de bovine Angus castrând taurii aceștia vor avea un temperament mai liniștit și mai calm astfel managementul masculilor fiind mai facil de gestionat. Un alt argument important este ca Angus fiind o rasă precoce care devine devreme matură prin castrare se evită monta la o vârstă nedorită. Prin castrare și masculii și femelele pot sta în aceleași loturi nefiind nevoie să stea în boxe separate.

 

Prin castrare se reduce producția de hormoni masculini și a materialului seminal astfel animalele devin mai liniștite și își direcționează energia înspre producția de carne.

 

Importanța castrării vițeilor ANGUS imediat după fătare:

 

din punct de vedere al managementului

  • Boii au un temperament mult mai blând și docil și sunt mult mai ușor de manevrat
  • Angus fiind o rasă precoce prin castrare se previne împerecherea la o vârstă prea fragedă
  • În același grup pot fi ținuți atât femelele cât și masculii castrați
  • Boi nu prezintă agresivitate, activități de montă și nu își mai produc leziuni reciproc
  • Prin castrare există mai multă siguranță în exploatație atât pentru animale cât și pentru fermieri
  • Costuri mai mici dpdv al furajării
  • Costuri mai mici dpdv al facilităților: garduri, manipulare, etc

din punct de vedere al calității cărnii

  • Boii iau mai ușor în greutate astfel, fiind nestresați pe pășune sau în adăpost
  • Carcase de calitate superioară datorită faptului că animalele sunt mai liniștite, iar carnea este mult mai fragedă decât la tauri, testosteronul produs de masculi dispare. Testosteronul îi determină să fie mai agitați și să facă mai multă mișcare.
  • Hormonii provoacă și neliniște la tauri, prin castrare se oprește producerea lor astfel acest lucru având un efect benefic asupra calității cărnii.
  • Consumatorii din ziua de azi preferă carnea care provine de la boi

Momentul castrării:

  • Castrarea va avea loc după fătare, dar nu mai mult de 3 săptămâni pentru a evita eventuale boli sau poate chiar moartea care survin în cazul castrării la o vârstă înaintată sau pentru a limita pierderea în greutate în săptămânile care urmează castrării

 

 

Metode de castrare:

  • Castrarea cu  bandă elastică întrerupe circulația sangvină către testicule. Lipsa aportului de sânge ucide testiculele.
  • Cleștele pentru castrare (vezi imaginea) se numește elastrator. Elastratorul se folosește pentru a aplica o bandă elastică la partea superioară a scrotului.
  • Vaccinarea este recomandată pentru protecție împotriva tetanosului și înnegririi. Aceste infecții pot fi mai frecvente când vițeii sunt mai învârstă.
  • Aplicarea defectuoasă a benzii elastice poate duce la retenția unui testicul iar vițelul va avea aspect de taur.

 

Tehnica folosirii unui elastrator:

  1. Folosiți inele elastice cumpărate în ultimele 12 luni, pentru a evita ruperea și pentru a asigura o gâtuire bună
  2. Inelele trebuie să fie suficient de puternice pentru a tăia fluxul sanguin în artere. Altfel scrotul se poate umfla.
  3. Trageți ambele testicule în scrot. Mușchiul atașat fiecărui testicul va trage testiculele înspre abdomen.
  4. Așezați banda de cauciuc pe elastrator. Țineți elastrator cu dinții în sus. Închideți mânerele pentru a deschide banda.
  5. Vițelul trebuie să stea în picioare și să aibă ambele testicule în scrot, se pune inelul deschis peste scrot. Se eliberează banda chiar deasupra părții superioare a testiculelor (~ 0,5 cm), nu la baza scrotului.
  6. Verificați pentru a fi sigur că ambele testicule sunt încă în vârful scrotului și că inelul este plasat corect (Figura 2). Dacă nu, se va tăia inelul cu foarfeca și se va încerca din nou.
  7. Scoateți elastratorul de sub bandă.

Tags: