
Un fond de investiţii german creşte la Sibiu 6.500 de vaci de carne rasa Angus după ce a investit 20 de milioane de euro pe piaţa locală
Grupul de firme Karpaten Meat, deţinut de mai mulţi investitori germani şi elveţieni, produce în sistem integrat carne de vită Angus pe care apoi o vinde pe pieţele din Germania, Elveţia şi România, iar vânzările de anul trecut au fost în creştere cu 30% faţă de 2015, potrivit datelor preliminare.
„La momentul actual nu am finalizat încă situaţiile financiare pentru anul 2016, însă ne aşteptăm la o creştere raportată de 30% datorată creşterii volumului de activitate faţă de anul precedent“, a declarat pentru ZF Samuel Widmer – principalul acţionar al Karpaten Meat Siebenbuergen, una din companiile grupului. Cifra de afaceri la nivelul grupului a fost de circa 4 mil. de euro în anul 2015, potrivit reprezentanţilor companiei.
Bovinele sunt transportate direct de la fermă la un abator cu care compania colaborează, de unde carcasele sunt direcţionate către clienţi la un preţ care pleacă de la 3 până la 5 euro în carcasă, preţ fără TVA, potrivit reprezentaţilor companiei. Carnea produsă de Karpaten Meat ajunge prepronderent la export în restaurantele şi măcelăriile din Germania şi Elveţia, dar şi în câteva magazine Carrefour din România, în HoReCA sau este achiziţionată de procesatorii locali ca materie primă.
„Dacă în 2015 proporţia de vânzare către export şi vânzare intern în România era de 80% către export şi 20% către comercializare internă, anul trecut a avut loc o creştere semnificativă a dezvoltării pieţei din România, respectiv 60% din total carcase vândute au avut destinaţia export şi 40% au avut destinaţia retail, restaurante şi procesatori din România“, a spus Samuel Widmer.
De la intrarea pe piaţă, în 2008, grupul de firme Karpaten Meat a investit în România în jur de 20 de milioane de euro în companiile pe care le deţine pe plan local, potrivit reprezentanţilor companiei.
Printre cele mai mari companii din grup se numără Karpaten Meat – cu activităţi în creşterea bovinelor -, care a înregistrat o cifră de afaceri de 4,8 mil. lei în 2015, Karpaten Meat Trading, cu activităţi în comerţul cu animale vii care a avut vânzări totale de 14,6 mil. lei în 2015, Karpaten Meat Siebenbuergen – cu activităţi în comercializarea cărnii, care a vândut de 1,1 mil lei în 2015, dar şi alte companii, potrivit datelor publice.
Din punct de vedere valoric, în 2015 România a importat de 3 ori mai multă carne de vită decât a exportat, potrivit datelor INS, importuri pe care reprezentanţii companiei le pun pe seama efectivului redus de vaci de carne din România, dar şi pe obiceiurile de consum ale românilor, care consumă preponderent doar acele părţi din vită care se pot găti ca fripturi. Dacă în 2008 în România erau înregistrate 200 de vaci de carne rasa Angus, în 2017 numărul lor a crescut la 18.000. Grupul deţine 6.500 de vaci din rasa Angus.
„Motivul pentru care România importă de trei ori mai multă carne de vită decât exportă este foarte simplu: până acum 7 ani nu existau efective de bovine de carne în România. Se importă doar părţi premium folosite în prepararea fripturilor. Provocarea acestui sector este de a exploata carcasa întreagă de vită şi nu doar anumite părţi, însă pentru realizarea acestui obiectiv este nevoie de timp atât pentru creşterea producţiei, cât şi pentru schimbarea mentalităţii consumatorului final.“
În 2015, efectivul de bovine al României număra circa 2,1 mil capete, potrivit datelor INS. Printre cei mai mari crescători de bovine de carne, după cifra de afaceri obţinută în 2015, se numără companiile Dutch Trading International, Mimagi, Tracian Beef, dar şi alte companii, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
De ce a investit grupul Karpaten Meat 20 mil. euro în România?
Samuel Widmer, directorul general al Karpaten Meat Siebenbuergen: „Păşunile ecologice ale României, subvenţiile de la UE, cunoştinţele populaţiei rurale şi creşterea potenţialului pentru bovine de carne odată cu scăderea producţiei de vaci de lapte se adaugă listei de motive pentru alegerea acestui tip de afacere. Avantajele fermierilor români nu sunt doar resursele naturale pe care le deţine această ţară, ci şi distanţele scurte între ţările Europei de Vest şi posibilitatea de export maritim”.
www.zf.ro/companii/un-fond-de-investitii-german-creste-6-500-de-vaci-de-carne-in-sibiu-16195069