fbpx

Karpaten Meat- Conferinţa Naţională a Crescătorilor de Bovine pentru Carne

Săptămâna trecută a fost marcată de prima ediţie a Conferinţei Naţionale a Crescătorilor de Bovine pentru Carne. Evenimentul a avut loc la Poiana Brașov, unde organizatorii au adus la masa de discuții actori principali ai acestui sector – de la reprezentanți ai mediului academic și experți în domeniul zootehnic, la peste 150 de fermieri care și-au confirmat prezența.

 

De-a lungul zilei s-a dezbătut situația sectorului de bovine pentru carne la nivelul României și s-au succedat prezentări pe teme ca piața de desfacere pentru carnea de vită, managementul unei ferme sau surse de finanțare specializată în domeniu. Tema principală, însă, ce s-a evidențiat în toate discursurile din cadrul evenimentului a fost necesitatea unei genetici de top, obținută printr-un sistem de ameliorare al rasei.

 

Coorganizator al evenimentului, Asociatia Aberdeen Angus Romania, prin prezentarea susținută de Ioan Gociman (dir. executiv), a subliniat importanța implementării unui program de ameliorare al rasei Angus în România,  pentru a putea fi urmărit progresul genetic al rasei, în vederea obținerii unei rase Angus curate, cu caracteristici de top. De asemenea, Angela McGregor, Vicepreședinte al Societății Bovine Aberdeen-Angus, a reiterat această temă de discuție, prezentând un model de succes, bazat pe o atentă selecționare a bovinelor.

 

Din cadrul Karpaten Meat, speakeri au fost Iulian Stancu (dir. vânzări carne) – vorbind despre Evoluția cărnii de vită în Europa respectiv în România, Laurențiu Șerban (dir. vânzări animale) – despre întreg procesul de selecție și creștere a bovinelor Angus în fermele KMG, Samuel Widmer – despre managementul unei ferme de Angus în Europa.

 

Discuțiile lansate ulterior sesiunii de prezentări au adus informații de actualitate din domeniu dar și noi perspective de colaborare pentru fermele de bovine de carne.

 

Conferința Natională a Crescătorilor de Bovine pentru Carne a fost organizată de Fundația Centrul pentru Management Agricol, în parteneriat cu Agricover, Federația Națională ProAgro, Federația Crescătorilor de Bovine din România, Asociația Angus România, Asociația Aberdeen Angus România și Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România.