Castrarea vițeilor -o acțiune comună pentru un management eficient
Castrarea taurilor este o practică deja comună în toată lumea, beneficiile acesteia fiind general recunoscute și apreciate. Majoritatea fermierilor practică fără îndoială an de an castrarea vițeilor, în imediata perioadă după fătare. Deja din anul 2008, Programul Național de Inspecție în Sănătatea Animalelor și a Plantelor, din America – National Animal Health Monitoring System (NAHMS) indica la nivelul Americii un procentaj de 75% în favoarea boilor (castraților) iar același procentaj din rândul acestor sunt castrați la o vârstă maximă de 3 luni.
Castrarea vițeilor imediat după fătare este ideală atât din punct de vedere pshihologic, reducând stresul la care animalele sunt supuse dar se reflectă și în calitatea cărnii obținute. Zeci de studii au fost realizate pe subiectul acesta, luând în considerare atât beneficiile asupra bovinelor, cât și asupra fermei, din perspectiva celor mai bune practici pentru un management corect și eficient. Iată principalele concluzii ale acestora și motive pentru care castrarea taurilor nu mai este o întrebare ci a devenit obisnuință pentru toți fermierii:
Din punct de vedere al managementului și al costurilor fermei
– prin reducerea testosteronului produs, animalele sunt mai puțin agresive iar aceștia nu își mai produc leziuni reciproc
– se previne împerecherea la o vârstă prea fragedă, în același grup putând fi ținuțe împreună femelele cu boii
– sunt mult mai ușor de manevrat și presupun costuri scăzute de întreținere
Din punct de vedere al cărnii
– mușchii fiind mai relaxați, carnea e mai fragedă, cu mai multă grăsime intramusculară (marmorare intensă)
– scade nivelul de pH care poate afecta negativ gustul cărnii
– consumatorii caută calitate și constanță în produse iar carnea obținută de la vițeii castrați este similară cu cea a femelelor
Cea mai ușoară și necostisitoare metodă este cea a folosirii unui elastrator:
- Folosiți inele elastice cumpărate în ultimele 12 luni, pentru a evita ruperea și pentru a asigura o gâtuire bună
- Inelele trebuie să fie suficient de puternice pentru a tăia fluxul sanguin în artere. Altfel scrotul se poate umfla.
- Trageți ambele testicule în scrot. Mușchiul atașat fiecărui testicul va trage testiculele înspre abdomen.
- Așezați banda de cauciuc pe elastrator. Țineți elastrator cu dinții în sus. Închideți mânerele pentru a deschide banda.
- Vițelul trebuie să stea în picioare și să aibă ambele testicule în scrot, se pune inelul deschis peste scrot. Se eliberează banda chiar deasupra părții superioare a testiculelor (~ 0,5 cm), nu la baza scrotului.
- Verificați pentru a fi sigur că ambele testicule sunt încă în vârful scrotului și că inelul este plasat corect (Figura 2). Dacă nu, se va tăia inelul cu foarfeca și se va încerca din nou.
- Scoateți elastratorul de sub bandă.
În creșterea unei cirezi de bovine, o evidență și o îmbunătățire a geneticii este esențială. Prin selectarea masculilor pentru reproducție, fermierii pot influența pozitiv trăsăturile transmise în efectivul deținut și să contribuie la evoluția rasei. Doar cei mai performanți reprezentați aduc randament și calitate, genele acestora influențând sporul mediu zilnic, raportul de musculatură și grăsime, producția de lapte pentru viței și per total, întreaga sănătate fizică și psihică a animalelor.