fbpx

ACȚIUNI DE PRIMĂVARĂ ÎN FERMA KARPATEN MEAT GROUP

Echiparea după necesitate a parcelelor și pregătirea lor pentru perioada de pășunat contribuie substanțial la productivitatea acestora și a animalelor. În această perioadă în ferma Karpaten Meat Group, ca în toate fermele de bovine, s-au început activitățile de primăvară. Se verifica și amenajează spațiile de adăpare a vitelor și se asigură îngrădirea corespunzătoare a parcelelor de pășunat. De asemenea, se vor selecta grupurile de animale, în funcție de tipologia acestora iar bovinele vor fi deparazitate și vaccinate.

 

Pe suprafața tuturor parcelelor sunt verificate instalațiile de apă care în urma temperaturilor joase din iarnă este posibil să se fi defectat. În caz că pe pășune nu sunt vaduri de adăpare, se vor săpa fântâni, amenajând lângă ele vase pentru adăpatul vitelor. Pentru adăpatul vitelor pe pășune se pot utiliza cisterne portabile, ținând cont că rația zilnică de apă pentru un animal variază în funcție de plantele furajere și de condițiile climatice. În zonele unde este posibil, se pot instala și dispozitive de adăpare cu o bilă sau două, ce rezistă până la -30 grade C.

 

Odată ce acestea sunt în bune condiții de utilizare, se verifică gardurile pe tot perimetrul zonei de pășunat. În anumite cazuri, parcelele se îngrădesc, fiecare având ieșire la sectorul pentru adăpat, stopând totodată trecerea animalelor în alte parcele vecine. Dacă parcelele pentru pășunat sunt amenajate în zona adiacentă râului se va prevedea crearea trecerilor speciale pentru animale către apa curgătoare.

 

În scopul prevenirii îmbolnăvirii bovinelor în momentul scoaterii acestora la pășune, animalele trebuie deparazitate și imunizate prin vaccinare. Vaccinările sunt un factor major în menținerea cirezii sănătoase, și atunci când sunt utilizate corect, limitează apariția bolilor și creează o imunitate animalelor adulte dar și viitorilor viței prin intermediul mamelor acestora.

 

Pregătirea animalelor pentru pășunat presupune de asemenea cântărirea și separarea animalelor. Noii viței sunt împărțiți în țarcuri, în funcție de sex și vârstă și vițelele viitoare mame sunt identificate după vârstă, greutate și dezvoltare. După momentul selectării animalelor potrivite pentru montă, acestea sunt repartizate pe o parcelă separată, unde urmează a fi introdus un taur de reproducție.

 

Toate aceste operațiuni contribuie la o ușoară gestionare a animalelor, o productivitate ridicată și un management eficient al fermei. Prin respectarea acestora și gestionarea lor adecvată, orice fermă va beneficia de un sistem de lucru organizat, ce va putea fi susținut cu ușurință pe timp îndelungat și cu atât mai ușor dezvoltat.