fbpx

Plin sezon de pregătire pentru iarnă în fermele crescătoare de bovine Angus

Începem o serie de articole tehnice despre viitoarele acțiuni care vor asigura necesarul și bunăstarea animalelor pentru sezonul rece dar vor eficientiza munca fermierilor. După zicala “gospodarul înțelept își face iarna car și vara sanie”, fermele de reproducție de bovine Angus se află în plin sezon de pregătire pentru iarnă.

 

Întreținerea bovinelor din această rasă presupune investiții minime dar organizarea acțiunilor este foarte importantă pentru a respecta și îndeplini particularitățile acestui tip de fermă.

 

Perioada verii este poate cea mai liniștită perioadă a anului. În lunile calde, nefiind sezon de fătări sau acțiuni veterinare ample, fermierii crescători de Angus au posibilitatea de a se organiza cât mai bine din punct de vedere al managementului, în pregătirea stabulațiilor pentru iarnă. Fie că vorbim de cele exterioare sau de cele interioare, înainte de toamnă, este momentul cel mai potrivit pentru igienizarea, repararea dotărilor tehnice dacă e cazul și pregătirea acestora pentru condițiile de temperaturi scăzute.

 

Sistemul de creștere al rasei Angus este extensiv, în sistem de vacă alăptantă pe pășune. Această rasă valorifică foarte bine iarba de pe pășune, chiar și cea slab calitativă. Bovinele cresc pe iarbă proaspătă, verde și apă curată, aflându-se și crescând pe pășune pe tot parcursul anului. Această metodă naturală de creștere este optimă atât pentru sănătatea animalelor cât și a mediului.

 

Chiar și în condiții de iarnă, animalele stau pe pășune, nu în grajduri. Rasa Angus e adaptabilă la climatul din țările balcanice, fiind rezistentă atât la frig, cât și la călduri mari. Cu toate acestea, în condiții de frig extrem trebuie îndeplinite anumite condiții pentru o furajare eficientă.

 

Așadar, această perioadă este marcată și de pregătirea depozitelor pentru hrană. Pe parcursul anului bovinele au posibilitatea să pășuneze prin rotație iarbă, trifoi, lucernă, în funcție e nevoile organismului. În timpul sezonului rece, însă furajarea lor se realizează cu furaje obținute natural sau cu cereale din diferite silozuri. În unele cazuri, atunci când vremea este foarte rece, taurilor și vițeilor li se vor suplimenta rațiile de hrană, pentru ca aportul nutritiv primit să asigure necesarul de energie.

 

Colaborarea între managementul  agricol și cel zootehnic asigură rezultatele dorite, ajută la eficientizarea acțiunilor și la îmbunătățirea performanțelor.