Cele mai importante etape în pregătirea fermei Angus pentru iarnă
Dacă în primul articol al acestei serii povesteam despre modul de pregătire al fermei de Angus pentru iarnă, două dintre cele mai importante acțiuni în această etapă de management sunt pregătirea stabulațiilor și a silozurilor.
Chiar dacă rasa Angus este ușor adaptabilă și nu necesită investiții majore în grajduri, este nevoie de amplasarea unei protecții contra vântului și realizarea unui pat de paie pe pământ. În pregătirea acestui tip de stabiliment, necesarul de materiale este redus dar esențial.
Pentru a asigura, așadar minimul de protecție animalelor, se construiește un paravan contra vântului în formă de ”L” sau de ”U”, din baloți de fân care se instalează pe direcția de vânt dominant din parcela respectivă. În unele cazuri se apelează și la paravane mai complexe, în funcție de capacitatea fermei și de posibilități, construindu-se pe pășune un paravan cu 3 pereți din prelată și acoperiș. Chiar și acest tip de stabulație este deschis, nefiind indicat pentru rasa Aberdeen Angus închiderea stabilimentelor. Compactarea animalelor în grajduri nu este o soluție, deoarece umiditatea rezultată din condens poate crește riscul de îmbolnăvire al animalelor.
Această perioadă a lunilor de vară, fiind cea mai liniștită perioadă a anului pentru fermieri, odată cu mobilizarea de pregătire pentru iarnă, în cazul în care există grajduri special amenajate pentru bovinele Angus se poate profita și realiza de asemenea igienizarea stabulațiilor interioare.
După aceste pregătiri, animalelor trebuie să li se asigure frontul de furajare și locul de adăpare. O eficiență cât mai mare în distribuirea furajelor pe timpul iernii contribuie la reducerea costurilor și minimizarea pierderilor. Este recomandată așadar cimentarea frontului de furajare, pentru păstrarea nutrețului curat și accesibil bovinelor chiar și în perioadele umede ale iernii.
Pregătirea silozurilor este a doua acțiune care se desfășoară în această perioadă. Începând cu primele cosiri ale ierbii, se începe depozitarea hranei de iarnă pentru animale. Procesul de realizare începe cu pregătirea bateriilor de depozitare fie a ierbii, fie a porumbului și a altor cereale. Pereții din beton ai bateriilor permit depozitarea strat cu strat a silozului și presarea cu utilaje grele a fiecărui nivel nou întins. În funcție de dimensiunea bateriilor, procesul de umplere a unui spațiu de acest gen poate dura maxim câteva zile, fiind foarte importantă depozitarea și acoperirea cât mai rapidă. Fiecare specialist în pregătirea silozului poate decide după caz dacă furajelor tasate li se adaugă inoculant pentru stârnirea fermentației sau apa va fi de suficientă.
La finalul operațiunii, silozul se izolează cu folia specială de protecție iar minim 3 săptămâni se lasă la fermentat. Ulterior aceasta poate fi introdusă deja în hrănirea animalelor. Pe timpul temperaturilor joase, din cauza faptului că frigul reduce eficiența digestiei, se va avea în vedere creșterea calorii proteice din alimentația bovinelor (mai ales pentru tauri și viței), pentru ca acestea să poată înfrunta condițiile dure de mediu.
Colaborarea între managementul agricol și cel zootehnic asigură rezultatele dorite, ajută la eficientizarea acțiunilor și la îmbunătățirea performanțelor. Bovinele Angus, nefiind pretențioase, prezintă rezistență ridicată la boli și se recuperează rapid după condițiile aspre de iarnă.