fbpx

Asigurarea sănătății bovinelor Angus

Întreținerea unei ferme de bovine Angus nu înseamnă doar hrănirea animalelor, crearea unui mediu propice și asigurarea dotărilor necesare ci și crearea unui plan de prevenire a afecțiunilor animalelor.

 

Un bun management include toate acțiunile și dotările necesare unei bune desfășurări a activității. Dintre toate acestea, cel mai important factor în orice fermă este buna creștere a animalelor și menținerea sănătății acestora. În cazul bovinelor Angus, un animal sănătos va produce o carne cu proprietăți nutritive valoroase, ce vor contribui la o alimentație sănătoasă a consumatorilor și la starea generală de bine a acestora.

 

Fiecare fermier trebuie să păstreze o relație apropiată cu medicul veterinar care îngrijește bovinele și să dezvolte un program strategic de control, conform legislației în vigoare și în concordanță cu programul medicului veterinar din circa arondată.

 

Acordați o atenție deosebită vițeilor. Cu cât se respectă mai bine un plan de vaccinare, cu atât șansele ca animalul să crească sănătos și să aibă un ritm ridicat de creștere sunt mai mari. După primele 24 de ore de la fătare, când se realizează crotalierea și castrarea, aceștia au nevoie de un plan strict de vaccinare. La 14 zile de viață se administrează primul vaccin din serie cu scopul imunizării, urmat de un rapel, după 4 săptămâni. La minim 30 de zile, apoi, al doilea vaccin care se va repeta si la 6 luni si rapelul (la 21-30 de zile de la administrare). După terminarea acestor pași obligatorii, ultimul vaccin din serie se va repeta o dată pe an.

 

Junincile și vacile gestante au și ele nevoie de o atenție sporită. Cu aproximativ 30 de zile înainte de fătare se recomandă administrarea vaccinului de imunizare activă cu producere de anticorpi împotriva E.Coli, rotavirusului și coronavirusului. Acesta reduce incidența bolilor de mai sus în primele săptămâni de viață ale vițelului.

 

Acțiunile imunoprofilactice se administrează pentru bovine adulte. În acest caz se administrează vaccin viu care conține 4 valențe care acționează asupra Rinotraheitei Infecțioasă Bovină (IBR), diareii virale (BVD), parainfluenței virale (PI3) și virusul sicțial respirator (BRSV).

 

În cele din urmă, după ce se asigură vaccinarea efectivelor, o măsură de protecție constantă care trebuie realizată este deparazitarea bovinelor adulte, în fiecare primăvară și toamnă.

 

Cea mai bună metodă și cea mai eficientă de a menține efectivul de bovine sănătos și o constanță în calitatea produselor obținute este asigurarea permanentă a sănătății animalelor, prin realizarea la timp a procedurilor necesare. Astfel se minimizează riscurile ce pot apărea în fermă și se maximizează valoarea acesteia.