fbpx

#PovestiAngusDeSucces – Creșterea bovinelor Angus prin prisma partenerilor Karpaten Meat Group

La 10 ani de când am dat startul afacerilor cu bovine Angus în România, sărbătorim astăzi dezvoltarea impresionantă pe care această rasă a avut-o, alături de cei care i-au înțeles beneficiile și au avut dorința de a ni se alătura.

 

Începem o serie de interviuri cu câțiva dintre partenerii noștri care ne-au povestit despre cum au aflat de rasa Aberdeen Angus, ce i-a determinat să înceapă un business cu aceste bovine de carne, care e experiența lor de-alungul activității și cum văd colaborarea cu ferma Karpaten Meat. Fermieri cu experiență în domeniul zootehnic sau fermieri începători din toate zonele țării, rând pe rând au devenit partenerii noștri și se bucură de programele de parteneriat dezvoltate pentru a le veni în ajutor.

 

Am povestit mai întâi cu Luca Lucian, un fermier partener Karpaten Meat Group din județul Bihor care a început să achiziționeze bovine Angus în anul 2016 iar în doi ani a ajuns la un efectiv de 250 de animale (cu cele de lapte deja deținute).

 

Primele 35 de bovine, cu un taur le-a achiziționat după ce a citit despre rasa Angus și s-a decis să maximizeze rentabilitatea fermei deja deținute, axându-se pe ambele tipuri de afacere. Rapid și-a dat seama că managementul facil cerut de creșterea acestui tip de rasă îi va aduce o alternativă eficientă și a investit în animale cu genetică superioară. ”Rasa Angus este foarte ușor adaptabilă și costurile de întreținere sunt foarte scăzute. În plus valorifici pășunea unde vaca de lapte nu rezistă și nu se adaptează. E rentabilă și ușor de întreținut.”

 

Domnul Lucian spune că a avut o experiență foarte bună cu bovinele de carne până acum. La câmpie fiind, singura dificultate o întâmpină vara, în luna de arșiță, atunci când zona e toropită de căldură. Dar și pentru asta a găsit o soluție, a creat un umbrar unde bovinele se pot adăposti după plac, în orice moment al zilei.

 

În viziunea lui, viitorul acestei ferme se dezvoltă încet spre un număr de 200-250 de bovine Angus de reproducție. Își dorește ca în continuare antreprenorii din domeniu să aibă susținerea primită din subvenții, dorind ca țara să își păstreze animalele și să le valorifice aici iar procesul de producție să fie complet.

”Am luat de la KMG vițelele, le-am montat, le-am crescut și vând produșii undeva la 400 de kg media (prin programul de parteneriat). E foarte bine. La capacitatea pe care o am, pot ține până la 250 de animale care să facă viței.”

 

De la începutul activității noastre în domeniu ne-am dorit să punem bazele unor parteneriate valoroase și longevive iar partenerii noștri ne demonstrează că eforturile noastre dau roade. Prin programe diverse care li se adresează și care acoperă o paletă largă de nevoi, oferim sprijin fermierilor care doresc să se alăture unui business eficient cu potențial enorm în România.