fbpx

ANTZ ȘI SCZ – SUBVENȚII PENTRU FERMELE DE BOVINE ABERDEEN ANGUS

2019 vine cu noi reglementări pentru subvențiile de la stat oferite pentru bovinele de carne.

 

După circa șase ani, data de referință este actualizată pentru plata subvențiilor naționale la specia bovine. 1 ianuarie a acestui an este noua dată de referință pentru Ajutorul Național Tranzitorii plătit crescătorilor de bovine de carne. Reglementarea a fost adoptată anul trecut în Parlamentul României a intrat în vigoare începând cu acest an ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul de carne.

 

Conform prevederilor, pentru a beneficia de ANTZ, fermierii înscriși în evidenta APIA trebuie să dețină un efectiv de minim 3 capete bovine (cu vârsta de cel puțin 16 luni la data de referință) iar la data solicitării exploatația să fie înregistrată în RNE şi să existe, în exploatație, cel puțin un animal identificat și înregistrat în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare.

 

ANTZ-ul se achită anual de la bugetul de stat, independent de subvențiile din fonduri europene. Aceste măsuri de sprijin se plătesc, conform legii, din bugetul anului următor celui de cerere, iar cum pentru anul 2019, legea bugetului nu a fost aprobată, nu se cunosc încă plafoanele și nici cuantumurile pentru ANT-uri. Ca și referință însă, în 2018 fermierii au primit pentru vacile de carne un cuantum de 88,6852 euro/cap de animal eligibil.

 

Pe lângă subvenția de stat primită, fermierii care dețin bovine Angus pot primi și un sprijin cuplat în sectorul zootehnic (SCZ). Aproximativ 300 de euro pe cap de animal este cuantumul fixat pentru SCZ, vaci de carne și metișii acestora, suma putând fi modificată în funcție de numărul total al animalelor eligibile.

 

Obținerea acestui tip de ajutor va fi condiționată de respectarea condițiilor de eligibilitate definite. În primul rând, pe exploatația în cauză trebuie să fie înregistrate minim 10 și maxim 250 de animale, rasă pură Aberdeen Angus sau metiși cu această rasă. Dacă de ne referim la vițele, viței și tauri, aceste categorii trebuie să fie înscrise pe exploatație cu minim 8 luni înainte de data de referință sau de data de vânzare. Pentru femelele cu minim o fătare, perioada scade la 6 luni.

 

Interesul antreprenorilor români este în continuare foarte crescut pentru businessul cu bovine Angus deoarece este unul rentabil și profitabil iar sistemul de creștere implementat de Karpaten Meat Group și-a dovedit eficiența. Karpaten Meat Group în continuare susține fiecare partener și menține direcția de dezvoltare a acestui tip de business, venind constant cu soluții inovative și aducând în discuție viitoare strategii.

 

Alătură-te și tu celei mai mari rețele Angus! Contactează-ne pe adresa de e-mail info@karpaten-meat.com sau telefonic la numărul 0269/232 977.