fbpx

ACȚIUNI SANITAR VETERINARE RECOMANDATE PENTRU EFECTIVELE ANGUS

Ne gândim din timp la acțiunile din primăvară și reamintim fermierilor acțiunile sanitar veterinare necesare pentru efective sănătoase. Noul anotimp aduce achiziții de viței, dar și noi fătări în fermele de bovine Angus. Ambele momente necesită pregătirea animalelor din punct de vede al sănătății, astfel încât riscurile să fie reduse la minim.

 

Acțiuni recomandate pentru viței:
– după primele 24 de ore de la fătare – crotalierea și castrarea
– la 14 zile de viață se administrează primul vaccin din serie cu scopul imunizării
– după 4 săptămâni de la vaccine urmează un rapel
–  la minim 30 de zile, apoi, al doilea vaccin
– același vaccine se va repeta si la 6 luni si rapelul (la 21-30 de zile de la administrare)
– după terminarea acestor pași obligatorii, ultimul vaccin din serie se va repeta o dată pe an

 Acțiuni recomandate pentru juninci și vaci gestante:

– cu aproximativ 30 de zile înainte de fătare se recomandă administrarea vaccinului de imunizare activă cu producere de anticorpi împotriva E.Coli, rotavirusului și coronavirusului.

Acțiunile imunoprofilactice pentru bovine adulte:

– se administrează vaccin viu care conține 4 valențe care acționează asupra Rinotraheitei Infecțioasă Bovină (IBR), diareii virale (BVD), parainfluenței virale (PI3) și virusul sicțial respirator (BRSV)

 

Măsură de protecție constantă pentru bovine:

– după ce se asigură vaccinarea efectivelor, trebuie realizată deparazitarea bovinelor adulte, în fiecare primăvară și toamnă

 

Odată cu realizarea acestor activități, mobilizarea efectivelor este pentru fermieri o ocazie de reevaluare și reorganizare a cirezii, în funcție de destinația bovinelor (pentru reproducție sau pentru finisare).

 

Cea mai bună metodă și cea mai eficientă de a menține efectivul de bovine sănătos și o constanță în calitatea produselor obținute este asigurarea permanentă a sănătății animalelor, prin realizarea la timp a procedurilor necesare. Astfel se minimizează riscurile ce pot apărea în fermă și se maximizează valoarea acesteia.