BUNE PRACTICI ÎN FERMĂ PENTRU VIȚEI PERFORMANȚI
Știți ce rol important au sănătatea bovinelor, managementul fermei și nutriția în performanța dezvoltării vițeilor precum și în calitatea acestora și rentabilitatea generală a întregului business? Toate aceste beneficii se pot realiza în fermă prin bune practici de întreținere a unui efectiv sănătos și performant.
Timpul necesar pentru a influența potențialul genetic al efectivului dvs. este măsurat în ani, astfel încât gestionarea calității este întotdeauna importantă. E nevoie de mulți ani pentru îmbunătățirea calităților genetice ale produșilor dvs. Dezvoltarea genetică se poate realiza atât prin selecția cât și prin achiziția de genetică cu trăsături superioare, continuând cu urmărirea, identificarea și selectarea produșilor obținuți în propria fermă. Calitatea produșilor este direct influențată de respectarea acestui lanț.
Tocmai am rezumat ani de muncă grea, selectând genetică și înlocuitori, oferind îngrijire, nutriție și sănătate ca si cum ar fi fost ușor, dar cei care fac asta știu că necesită o coordonare extraordinară și multă atenție la detalii. Ameliorarea genetică nu este o sarcină care trebuie tratată cu ușurință și nu așteptați satisfacții instantanee.
Dacă obiectivul dvs. este producția de viței cu calități superioare și obținerea unui preț bun al produsului, atunci primul pas este implementarea mai multor „bune practici de management al fermei” cheie pentru a vă îndeplini scopul.
Dintre aceste bune practici enumărăm câteva:
- Asigurarea de condiții optime de pășunat prin parcelarea pășunii, îngrădirea acesteia corespunzător lotului și vegetației, crearea de protecții împotriva soarelui și a vântului, crearea la intersecția dintre parcele de sisteme de prindere/garduri de tip Coral dar și prin pregătirea bovinelor pentru perioada de pășunat
- Acțiunile imunoprofilactice atât pentru bovine adulte, juninci și vaci gestante cât și pentru tineri viței. Vaccinarea timpurie este un instrument obligatoriu pentru un management corect, asigurând fătări timpurii ale junincilor și menținerea productivității pe o perioadă mai lungă de timp.
- Deparazitări de primăvară și toamnă.
- Respectarea perioadei și a condițiilor de montă specifice rasei precum și urmărirea fătărilor
- Castrarea vițeilor la momentul fătării. Taurii castrați încep să depună grăsime intramusculară la o vârstă mult mai mică decât taurii și sunt mai puțin susceptibili de a suferi un regres din cauza stresului sau a bolilor din cauza castrării la înțărcare.
- Realizarea înțărcării vițeilor în condiții optime pentru a limita perioada de stres a acestuia dar și cel al mamei
- Separarea vițeilor în perioada de creștere
- Selectarea vițeilor în funcție de categorie și dezvoltarea corporală și stabilirea celui mai bun plan de management al acestora. Dezvoltarea corporală la bovine de îngrășat se referă la dezvoltarea sistemului muscular și a stratului de grăsime în raport cu mărimea scheletului, în funcție de vârstă.
Cele mai bune practici pentru producția de viței de calitate este orientarea fermierului spre bunăstarea vițeilor. Având în vedere durata acestui proces, în fiecare zi timp de mai mulți ani, există multe oportunități de a crea valoare prin bune practici.