fbpx

TOAMNA ÎN FERMA DE BOVINE ANGUS ȘI PREGĂTIREA FURAJELOR

Începutul toamnei marchează una din cele mai importante perioade în ceea ce privește activitățile de agricultură, inclusiv într-o fermă de bovine Angus.

 

La sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie se recoltează porumbul care urmează a fi însilozat.  Recoltarea acestuia se face în faza de lapte-ceară a știuletelui de porumb, urmărindu-se ca silozul rezultat să conțină o cantitate cât mai mare de boabe, acestea oferind energia necesară bovinelor. Însilozarea se face imediat după ce acesta este recoltat, în bateriile de siloz din ferme după care este tasat și închis ermetic, lăsat să fermenteze.

 

În funcție de tipul de animal și de necesitățile acestuia rația de furajare zilnică pe perioada de iarnă este variabilă.

Furajele fibroase (care în mod normal sunt deja pregătite în această perioadă a anului)  pot asigura 20-40% din substanța uscată și au conținut mare de celuloză, substanță nutritivă de care erbivorele au nevoie. Aceasta facilitează procesele digestive, fiind principalul furnizor de energie pentru organism. Pentru tineret fânul este cu atât mai important, cu cât contribuie la dezvoltarea tubului digestiv.

 

Substanțele proteice sunt asigurate de șrotul de floarea soarelui. Macroelementele ( Ca, P, Mg) au rol de creștere și dezvoltare, rol dinamic și regulator.  Șrotul de oleaginoase e bogat în vitamina P (0.6-1.2%).

 

Principalul aport în hrana rumegătoarelor îl reprezintă însă, valoarea energetică-  melasa, având un conținut de 48-52% zahăr. Este de departe cel mai ușor digerabil și asimilabil sortiment de furaj, fiind o sursă bună de substanțe minerale cum ar fi: potasiu, sodiu, cupru, fier, zinc.

 

După pregătirea acestor furaje de bază, odată cu încheierea perioadei porumbului, munca pentru  anul în curs se încheie. La sfârșitul lunii începe următorul an agricol, odată cu lucrările de fertilizare cu gunoi de grajd din ferma proprie, atât pe parcelele care urmează să fie semănate în primăvara următorului an, cât și pe pășuni.