fbpx

Viitorul cărnii de vită în România, predicții despre industria cărnii de vită

Perspectivele pentru industria cărnii de vită sunt pozitive. Populația mondială este în creștere exponențială, astfel că se prevede și o creștere a cererii de carne roșie, în special în țările în curs de dezvoltare din Orientul Îndepărtat.

 

România prin potențialul de pășunat și de creștere a bovinelor de carne în sistem extensiv, este ideal plasată pentru a răspunde acestor semnale ale pieței în vogă. Fermierii români au capacitatea de a crește în mod durabil producția pentru a satisface cererea globală. Fermele de bovine Aberdeen Angus din România pot produce carne de vită de calitate într-un proces de bunăstare continuă a animalelor, cât și într-un mod responsabil cu mediul.

 

În ciuda creșterilor recente de preț a cărnii și a unei perspective mai bune pe termen mediu, încă mai există provocări pentru industria cărnii de vită precum economia producției, schimbarea de reglementări la nivelul Uniunii Europene, gestionarea standardelor de sănătate și bunăstare animală sau administrarea continuă a mediului natural.

 

Factorii care vor contura viitorul general al industriei zootehnice din România țin de cerințele pieței globale, de furnizori și clienți, de provocările pentru sănătatea animalelor și factorii politici de mediu care vor juca cu toții un rol în conducerea direcției sectorului. Este imposibil de a prezice cu exactitate ce formă vor lua aceste provocări, dar studiile realizate în 2019 fac următoarele prognoze:

 

  1. Populația mondială va crește, Națiunile Unite estimează că va trebui să hrănim un număr suplimentar de 761 de milioane de oameni între 2010 și 2020.
  2. Cererea globală de carne de vită va crește împreună cu consumul pe cap de locuitor. Previziunile OCDE-FAO indică o creștere a procentului de 5% a consumului de carne de vită până în 2020, consumul mondial crescând cu 14%, iar cea a țărilor în curs de dezvoltare cu 18%.
  3. Fără alte situații de forță majoră, prețurile ar trebui să rămână ferme în comparație cu niveluri istorice. Livrările curente de carne de vită sunt strânse pe piețele mondiale.
  4. Liberalizarea comerțului înseamnă că oportunitățile de export vor continua a se diversifica. Exporturile de carne de vită au fost mai mult decât dublate în ultimii doi ani cu țările UE care iau marea majoritate a cărnii de vită din România, în orice caz, exporturile către țări terțe prezintă oportunități puternice ca având potențialul de a crește valoarea acestora.
  5. Consumul intern de carne roșie a crescut exponențial în ultimul an, în urma schimbărilor stilului de viață și a atenției consumatorilor pentru produse naturale provenite dintr-un mediu controlat dar și accentului pe cantitate redusă dar de calitate.
  6. Costurile input-urilor din fermă vor rămâne o provocare, în ciuda rentabilităților mai bune ulterioare, costurile de producție ale fermelor au crescut în ultimii ani și se așteaptă să rămână la un nivel ridicat și în viitorul apropriat.
  7. Lipsa predictibilității ajutoarelor de stat și ale Uniunii Europene ce vor pune mai multe accent pe obligații legate de mediu, sisteme de producție și trasabilitate.
  8. Vor apărea noi boli la nivel de zootehnie care vor pune sub presiune marjele agricole. Supravegherea bolilor și programele de eradicare a bolilor endemice vor fi fundamentale pentru asigurarea unui viitor sănătos pentru producția de vită din România.