Karpaten Meat Group se alătură demersurilor Comisiei Europene de a face din Europa primul continent cu climă neutră până în 2050
Karpaten Meat Group se alătură demersurilor Comisiei Europene de a face din Europa primul continent cu climă neutră până în 2050, fără emisii nete de gaze cu efect de seră. Ferma din Sibiu a demarat implementarea unor modele de ferme ecologice, cu emisii scăzute de carbon. Sistemul extensiv de creștere a animalelor, practicat în fermele de bovine Angus și promovat în România de grupul nostru de firme de mai bine de 10 ani se încadrează perfect în această viziune. Prin toate activitățile noastre cultivăm responsabilitatea față de mediul înconjurător și încurajăm un stil de viață echilibrat și sănătos, atât în rândul partenerilor care dețin ferme de bovine Angus, cât și în rândul consumatorilor finali de carne de vită.
Prin Pactul Ecologic European semnat în decembrie 2019, Comisia Europeană își ia angajamentul de a face din Europa primul continent cu climă neutră, fără emisii nete de gaze cu efect de seră, până în 2050. Pactul Ecologic este destinat să abordeze problemele de sustenabilitate a mediului mai pe larg, inclusiv protejarea resurselor naturale și minimizarea utilizării resurselor, obiective ce vor putea fi atinse prin aplicarea noilor tehnologii și inovații.
Agricultura deține un rol covârșitor în această perioadă de tranziție către neutralitatea climatică, prin implementarea unor strategii agricole și alimentare ecologice, sustenabile. Strategia „Direct din fermă în furculiță” (farm to fork) propune un model de fermă modern și ecologic, ce poate furniza alimente de calitate în mod eficient ca o alternativă fiabilă la producția alimentelor pe cale industrială responsabilă de degradarea resurselor solului, de o producție în exces și de calitate slabă.
Considerăm că intră în responsabilitatea tuturor fermierilor ca, la nivel local, să implementeze măsuri de combatere a emisiilor de carbon. O măsură importantă și ușor de implementat este plantarea de copaci, care prin coronamentul lor absorb carbonul și curăță aerul atmosferic. O altă parte a emisiilor de C se fixează pe pășuni, prin creșterea animalelor în sistem extensiv: animalele circulă libere și pasc iarbă pe pășuni, asigurând astfel fertilizarea naturală a solului și contribuind la păstrarea biodiversității, atât de amenințată de industrializare, întrucât bovinele Angus nu smulg iarba din rădăcină, ci o retează, ceea ce echivalează cu o cosire tradițională.
Prin pășunat, bovinele transformă iarba în carne de calitate superioară, un produs finit obținut 100% natural, evitându-se astfel procesarea chimică și poluarea industrială aferentă. În plus, un produs sănătos și hrănitor obținut cu un minim de resurse, consumat în mod constant și echilibrat asigură sănătatea populației țărilor membre UE, evitându-se astfel costurilor aferente îngrijirii sănătății.
Un consum responsabil, cu accent pus pe calitatea alimentelor și nu pe cantitatea lor, este nu numai cheia sănătății, dar și un principiu de bază în vederea reducerii deșeurilor alimentare, ceea ce implicit determina reducerea emisiilor de-a lungul lanțului alimentar.
Iar pentru ca producția de carne de vită Angus să se confirme a fi nu numai un business fiabil, ci și o măsură eficientă de implementare a strategiilor ecologice comunitare, este deosebit de important ca statele membre ale Uniunii Europene să producă pentru Uniunea Europeană și să fie încurajat cât mai mult consumul de produse locale. Astfel sunt evitate transporturile aeriene de marfă pe distanțe foarte lungi, responsabile de o mare cantitate de emisii de carbon în atmosferă.
Sistemul extensiv de creștere a bovinelor Angus ilustrează strategia europeană De la fermă la furculiță tocmai prin respectarea obiectivelor principale comune: protejarea mediului, păstrarea biodiversității, promovarea consumului responsabil de produse alimentare naturale devenite accesibile tuturor și nu în ultimul rând îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul valoric.