Măsuri de prevenție a dificultăților la prima fătare a junincilor Angus
Dificultatea la prima fătare poate fi o sursă majoră de pierderi financiare, datorită unei rate de deces de până la 10% în rândul vițeilor nou-născuți și, în unele cazuri, pierderi de juninci. Alte costuri asociate sunt taxele veterinare, costul forței de muncă pentru supravegherea și asistarea junincilor în timpul fătării și reducerea fertilității efectivelor din cauza timpului mai lung necesar pentru ca junincile asistate să poată concepe din nou. Deși nu este posibilă eliminarea completă a dificultăților la fătare, se pot lua o serie de măsuri pentru a reduce la minimum apariția acestora.
Cauzele dificultăților la fătare
Cele mai importante două cauze cunoscute ale dificultății la fătare sunt mărimea excesivă a vițeilor la naștere și dimensiunea necorespunzătoare a cavității pelviene și a canalului de expulzare. O serie de alte cauze, cu incidență mult mai mică, pot determina fătări dificile: poziționare greșită a vițelului, obstrucția canalului de expulzare prin depuneri de grăsime, constricția canalului de expulzare la nivel de vulvă, vagin sau col uterin, travaliu slab sau tonus muscular slab la juninci care sunt fie prea slabe, fie prea grase.
Măsuri preventive:
Vârsta junincii la prima montă și greutatea ei:
Pentru ca junincile să fie suficient de dezvoltate la nivelul cavității pelviene și al canalului de expulzare, la rasa Angus se recomandă ca la prima montă, juninca să aibă o greutate de 350 kg și 14 luni împlinite, astfel ca la prima fătare ele să aibă o vârstă de aproximativ 2 ani.
Furajarea în timpul gestației:
Un nivel crescut de grăsime în corpul junincilor gestante poate determina greutate mare a vițelului la fătare, obstrucția canalului fătării prin depuneri de grăsime, tonus muscular uterin slab și travaliu slab. În mod similar, junincile foarte slabe pot prezenta tonus uterin slab și travaliu slab.
De aceea în timpul gestației, junincile și bovinele în general trebuie furajate în mod echilibrat, fără exces și fără deficit de cantitate, punându-se accent pe calitate: furajul sărac în nutrienți trebuie suplimentat cu sare mineralizată care să asigure toate oligoelementele necesare unei bune funcționări a organismului bovinelor, inclusiv în condiții de solicitare mare, cum sunt fătarea și alăptarea.
Mișcarea în timpul gestației:
Mișcarea bovinelor în timpul gestației este esențială păstrării unui tonus muscular puternic ce va fi necesar travaliului. De aceea se recomandă ca sursa de hrană să fie așezată la distanță față de sursa de apă, pentru a încuraja gestantele la mișcare.
Intervenția umană în timpul fătării:
Problemele la fătare pot fi induse de intervenția umană excesivă în timpul fătării, datorită căreia mușchii de-a lungul canalului de expulzare nu reușesc să se relaxeze, iar procesul de expulzare poate fi întrerupt prin constricție la nivel de vulvă și vagin. Prin urmare, trebuie păstrat un echilibru între necesitatea de supraveghere a junincilor în timpul fătării și nevoia lor de a nu fi deranjate.
Odată ce aceste condiții sunt îndeplinite, bovinele Angus își vor putea realiza potențialul genetic și vor putea naște neasistate pe pășune; supuse la un nivel de stres minim, ele vor fi capabile să își ia în grijă vițelul nou-născut și să fie integrate cirezii de vite alăptante, având încă de la început suficientă producție de lapte.
Să nu uităm însă că, pentru avea bovine gestante sănătoase și cu fătări ușoare, fermierii care le dețin trebuie să pună accent pe profilul genetic de calitate al bovinelor de reproducție, în constituirea efectivului de bovine Angus. Karpaten Meat Group vă oferă spre vânzare vițele tineret, vițele apte de montă, juninci și tauri de reproducție cu genetică de top.