fbpx

Istoria rasei Aberdeen Angus în lume și în România – fotoreportaj

Aberdeen Angus – rasă nobilă de tradiție

Bovinele negre Angus au apărut acum 200 de ani și provin din ținuturile îndepărtate ale Scoției: Aberdeen Angus. Bovine mândre cu blană neagră strălucitoare, acherate prin natura lor, dar în scurt timp devenite incontestabili campioni. Ele s-au distins de la început prin creștere viguroasă și rezistență ieșită din comun, iar carnea lor marmorată, printr-o savoare uimitoare. Istoria rasei lor este bogat documentată prin arbori genealogici, iar astăzi strămoșii Angusului Negru ne privesc din tablouri ale secolului al XVII-lea.

 

Rasa regală de bovine

Creșterea Angusului Negru a fost întotdeauna o problemă de gust. Dar și de prestigiu și tradiție. Aristocrații au optat mereu pentru cea mai bună carne și și-au sporit reputația cu cele mai frumoase vite Angus. Până în prezent, aceste animale nobile aparțin țărilor Reginei Elisabeta și ale Prințului Charles, iar stele hollywoodiene precum Nicole Kidman și Russell Crowe (The Gladiator) își păstrează propriile turme de Angus.

 

Pe vremuri legendară, astăzi renumită pe plan mondial

Bovinele Angus și-au început cu vaporul marșul triumfal în lumea largă. Deja în 1845 ajunseseră în America, o țară care era și pentru ele nemărginită. Pășuni nesfârșite de la un orizont la altul. Vitele robuste din Anglia au devenit rapid preferatele fermierilor, iar steak-urile cowboy-ilor au căpătat un gust de neegalat. De aici, bovinele Angus au cucerit țările fruntașe în creșterea bovinelor de carne și au devenit etalonul cărnii de vită de calitate la nivel mondial.

 

Romanian Black Angus – pășunile sălbatice din Transilvania și calitate elvețiană de talie mondială

Și în România pionierii creșterii bovinelor de carne în sistem extensiv s-au axat îm 2008 pe rasa Aberdeen Angus, astfel încât în zilele noastre trăiesc aproape 70.000 de bovine Angus pe pășunile acestei țări. Iar cele 9000 de bovine Angus din ferma care a dat startul creșterii bovinelor de carne Aberdeen Angus în România sunt crescute la standarde stricte de calitate care pledează pentru sustenabilitate, corectitudine și calitate.