fbpx

Înțărcarea “smart” sau cum să faci față stresului vițeilor într-un mod înțelept

Se spune ca despărțirile de cei dragi sunt întotdeauna grele, iar de această zicală nu se dezic nici animalele noastre. Înțărcarea, procesul prin care mamele sunt despărțite de vițeii lor, reprezintă un eveniment deosebit ce trebuie tratat cu maximă prudență de către fermieri pentru a evita problemele și neplăcerile ce ar putea apărea.

 

În sistem extensiv, vițeii din rasa Angus sunt înțărcați în jurul vârstei de 8 luni, atunci când greutatea lor ajunge undeva la 200-300 kg. În acest moment, hrănirea cu laptele matern poate fi întreruptă, urmând ca din acest moment vițeii să se hrănească exclusiv cu furaje precum fânul, silozul sau iarba de pe pășune. Până a ajunge în acest punct trebuie să ne asigurăm că starea de sănătate a vițeilor este în parametrii optimi, deoarece înțărcarea în sine produce stres, iar pe fondul imunosupresiei, boli precum cele din sfera virozelor și infecțiilor bacteriene respiratorii pot fi fatale pentru viței. De aceea, este bine ca aceștia să fie imunizați cu vaccinuri multivalente care să combată aceste patologii, iar protocolul să fie încheiat cu 2-3 săptămâni înainte de înțărcare.

 

În ziua înțărcării sau chiar înainte de aceasta cu câteva zile se efectuează, de asemenea, o deparazitare a vițeilor. Apoi, aceștia sunt separați de mame, cântăriți și lotizați în funcție de sex, greutate sau destinația viitoare (reproducție, îngrășare). Toți factorii potențial stresogeni (transportul, manipularea animalelor, lotizarea) trebuie reduși la minim pentru a ne asigura că animalele noastre vor trece cu bine de această etapă. În acest sens, transportul până la locul de stabulație va fi făcut respectând normele de spațiu și igienă, manipularea va fi una blândă, fără bruscări și violențe, iar cântărirea și celelalte acțiuni vor fi făcute cu calm și profesionalism de către personalul operativ. Mâncarea ce va fi administrată vițeilor va fi de cea mai bună calitate, asigurându-ne că putem satisface necesarul caloric și nutrițional (proteina, fibra, glucide) al animalelor noastre. Cu toate acestea, este normal ca în perioada imediat următoare înțărcării, vițeii să scadă ușor în greutate (datorita stresului) urmând să recupereze în următoarele 2-3 săptămâni acest deficit.

 

În concluzie, nu uitați că doar printr-un comportament blând și plin de compasiune puteți face din acest eveniment stresant pentru animale o etapă benefică și necesară dezvoltării ulterioare a acestora.