Sfaturi pentru fermierii crescători de bovine Angus la începutul sezonului rece
Cu toții știm că bovinele din rasa Angus dovedesc o rezistență deosebită chiar și la condiții meteorologice dintre cele mai oscilante. De aceea le și îndrăgim, nu-i așa? Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că sezonul rece aduce cu sine o serie de pericole la care trebuie să fim atenți pentru a le putea combate. În articolul de față dorim să trecem în revistă câteva dintre acestea:
- Furajarea animalelor. Vegetația de pe pășune este tot mai săracă în acest sezon, astfel că se impune o suplimentare a furajului în funcție de necesar. Frigul provoacă un consum caloric mai ridicat animalelor care au nevoie de energie suplimentară pentru a-și menține homeostazia. Un grup de vaci neliniștite, într-o permanentă mișcare și căutare, este un indice clar ca acesta are nevoie de furajare în plus.
- Calitatea hranei. Dacă alegem să furajăm animalele suplimentar cu siloz sau fân trebuie să ne asigurăm ca acestea sunt de o calitate ridicată. Furajele mucegăite pot provoca micotoxicoze la animale, mergând până la inducerea avortului la femelele gestante, lucru pe care nu ni-l dorim sub nicio formă, nu-i așa?
- Necesarul de apă. Indiferent care este temperatura de afară, trebuie să ne asigurăm că putem oferi animalelor apă la discreție. Iarna există deseori cazuri în care recipientele (descoperite) cu apă înghețată, astfel că recomandarea noastră este să investiți într-un sistem de adăpători cu bile. Acestea sunt special construite ca să prevină înghețul, fiind o opțiune ideală pe întreg parcursul anului.
- Protecția imunitară a vițeilor. Frigul reprezintă un stres pentru animale, iar dacă organismul nu are resursele necesare pentru a face față frigului (blana, țesut adipos, hrana corespunzătoare etc.), riscă să fie imunosupresat. În acest context, patogenii cu afinitate pentru aparatul respirator se grefează foarte ușor, producând bronșite, pneumonii, bronhopneumonii și alte patologii asociate. Adesea, cei mai afectați de aceste patologii sunt vițeii neimunizați. Pentru a preveni apariția de probleme respiratorii în efectiv, respectați cu strictețe programul de vaccinare al vițeilor și asigurați-vă că aceștia sunt sănătoși clinic atunci când sunt vaccinați.
- Manipularea cu blândețe a animalelor. Nu trebuie să uităm că în această perioadă a anului, vacile sunt gestante (sau ar trebui să fie dacă ferma a avut ca plan de reproducție obținerea de viței în primăvară), fiind deja pe la mijlocul perioadei de gestație. În acest context, trebuie să fim conștienți că manipularea efectivelor, dacă este necesară, trebuie să se facă cu blândețe. În caz contrar există riscul producerii unor avorturi mecanice (datorate stresului de prindere, fugii excesive etc.) Dacă este necesar să prindem grupurile de vaci, o facem cu răbdare și în liniște.
Acestea ar fi câteva din sfaturile Karpaten Meat pentru fermieri la început de iarnă. Cu puțină atenție și cu multă dragoste pentru animale, atât ele, cât și noi, putem trece cu bine peste sezonul rece care ne stă în față.