Romanian Beef Master Sibiu, competiția culinară în premieră dedicată cărnii de vită produse exclusiv în România a fost un fenomen gastronomic

Referindu-se la Romanian Beef Master, publicația online StradaCetatii.ro.  a creat un articol special cu titlul „Sibiul și renașterea unui fenomen gastronomic” despre importanța acestui eveniment culinar “care a dat semnalul unei revoluții a gustului!”, vedeta evenimentului fiind carnea de vită Premium Angus.

 

Romanian Beef Master Sibiu, competiția culinară în premieră dedicată cărnii de vită produse exclusiv în România, a reunit cei mai pricepuți chefi din țară, organizați în 6 echipe care au gătit piesa Picanha de vită Angus de la Karpaten Meat. Trofeul a fost obținut de  Adrian Șipoteanu, Ioan David și Gigi Fedeleș –  echipa câștigătoare!

 

Au jurizat 18 membri dintre care Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Octavian Isailă, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Sibiu, Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, Samuel Widmer, cel mai mare producător de carne de vită Angus din țară, Ionuț Gociman, directorul executiv al Asociației Aberdeen Angus România, precum și alți fermieri, procesatori, specialiști în gastronomie din toată țara. Membrii juriului au fost profund impresionați de preparatele pe care le-au degustat, unii din ei mărturisind: “Am trăit o experiență mai mult decât inedită, poate chiar o poveste de viață expusă de cei mai mari profesioniști ai artei culinare.”

 

Pentru a decide câștigătorul, jurații au urmărit: modul interpretării rețetei propuse de echipă, care aparținea repertoriului clasic sau putea fi o creație de moment, asocierea cărnii de vită cu legume, leguminoase, verdeţuri, fructe, condimente, mirodenii, plante aromatice, corectitudinea gătirii cărnii de vită, sosul, coloristica folosită în vederea evidențierii „reginei farfuriei”, respectiv a cărnii de vită Premium Angus.

 

Vizitatorii au beneficiat de demonstrații ale bucătarilor profesioniști de la restaurante şi steak-house-uri bine-cunoscute și au putut degusta steakuri savuroase din diverse piese din carcasă: Brisket, Picanha, Baveta, Coaste, Burgeri, Spată, Chuck, Plate, Flank, Rasol.  Totodată̆, alături de acești specialiști din industria cărnii au fost prezenți şi producători de băuturi care au pus pe masa participanților la eveniment cele mai apreciate vinuri românești și sortimente de bere artizanală.

 

O experiență culinară de neuitat de care ne vom aminti cu mult timp de acum înainte, ne-a umplut de excelentul gust al cărnii de vită premium și ne-a trimis cu gândul în difeite părți ale lumii, carnea de vită Premium Angus fiind gătită cu ustensile specifice altor culturi: asado Japonia, tandoor, India, țestul din fontă Texas, SUA, smoker, SUA, sous-vide, consomme, etc. Degustările au prilejuit schimburi de experiențe și idei: gătirea diversificată a cărnii de vită, folosindu-se tehnici și echipamente diferite: Mibrasa Charcoal Oven, Pit Box Smoker, Taurus Spit&Grill, Petromax, Primo Ceramic Grills, Tojiro Knife Japan, Tandoor, Green Egg, Asado, Elegen Sous Vide. Preparate creative s-au distins prin combinații de legume, verdețuri și mirodenii care au evidențiat carnea de vită prin mixuri de culori și arome. În plus, totul a fost dres cu deschiderea spre dialog a bucătarilor și producătorilor, participanții având posibilitatea să descopere ultimele noutăți din domeniu și să se inspire din experiența chefilor în plină desfășurare sub ochii lor.

 

Prin acest demers, bucătarii și-au arătat susținerea pentru consumul de produse românești, folosindu-se de această oportunitate pentru a încuraja cât mai multă lume să vină în sprijinul fermierilor români, prin achiziția de produse de pe plan local. Așa cum a precizat Radu Zărnescu, unul din organizatorii acestui eveniment: „Era oportun să facem un concurs, însoțit de o sesiune largă de degustări, de teste, de diverse aparate, instrumente, utilaje cu ajutorul cărora poți să gătești carne de vită. Colegii pe care i-am selectat s-au pregătit la înălțime. Au prezentat niște farfurii deosebite și chiar pot să mă mândresc cu toți. Pentru mine toți au fost la fel de buni, pentru că știu cât au luptat în spate ca să facă aceste preparate. Bineînțeles, trebuie să-i numim pe cei mai buni: Adrian Șipoteanu, Ioan David și Gigi Fedeleș. Am reușit, prin acest eveniment, să mai punem o piatră la zidul pe care încercăm să-l construim în vederea promovării produselor locale”

 

După o zi întreagă în care s-au aflat la dispoziția gurmanzilor, bucătarii au avut parte și ei de câteva surprize, iar pasionații de carne de vită Angus au participat la o tombolă oferită de DRY-AGER, care a oferit prin tragere la sorți un frigider de maturare Dry-Ager DX500 celui care a intuit cel mai exact greutatea unei bucăți de roastbeef vită Premium Angus aflate în frigiderul de la eveniment.

 

Locația aleasă, Symphony by the Lake, Șelimbăr, a răspuns perfect conceptului de eveniment pus în scenă: locație de 5 stele, exclusivist, situat în mijlocul naturii, lângă un lac și o pădure de stejari, cu o priveliște încântătoare, cadru potrivit pentru a pune în valoare preparate culinare pentru gusturi alese. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai celor mai mari producători și procesatori de carne din România buyeri de top din sectorul de retail, importatori și exportatori din domeniu, delegați ai Ambasadelor, dar și chefi care reprezintă sectorul HoReCa.

 

Această manifestare a îmbinat educaţia culinară cu promovarea produselor româneşti, dar în același timp a deschis consumatorului român perspectiva asupra cărnii de vită: “Pentru cei care gătesc vita, le recomand un singur lucru: să nu omoare animalul de două ori. Adică, odată ce a fost sacrificat, al doilea pas deosebit de important este să învețe să gătească carnea de vită foarte bine, s-o facă gustoasă, savuroasă, să n-o ducă în limite extreme, unde ea deja suferă transformări. Aspectul contează foarte mult la carne, acel roșu intens pe care-l are carnea de vită e păcat să dispară din farfurie printr-o tehnică greșită. Carnea de vită trebuie să fie suculentă, în primul rând, pentru că tot gustul original, autentic, îl conține acel suc al cărnii. Dacă îl lăsăm un pic în sânge, totdeauna o să simțim o aromă specială. Să nu uităm că vita este printre puținele animale care-și transmit gustul din alimentație în textura cărnii.” De aceea este important consumul de carne de vită care provine din ferme sigure, care se supun unui sistem de producție natural, complet controlat, cu o furajare bazată pe iarbă și cereale, fără hormoni, soia și premixuri, care asigură și garantează o carne proaspătă cu un grad de marmorare ridicat, frăgezime și un gust deosebit.  Consumați produse locale cu trasabilitate de la fermă la farfurie, cu autentificarea genetică a bovinelor și o promisiune de administrare a mediului durabilă.

 

Adevărat tur gastronomic al cărnii de vită produse în România, acest eveniment a fost pe de o parte o provocare pentru bucătarii participanți la competiție și pentru jurați, iar pe de altă parte, un regal pentru publicul larg care s-a bucurat de minunatul gust al cărnii de vită Angus, de complexitatea creațiilor pe care masterchefii le-au etalat pe farfurii, dar și de poveștile de degustare a preparatelor gătite care mai de care mai impresionant.