fbpx

ALCĂTUIREA DE GRUPURI DE MONTĂ ÎN FERMELE DE BOVINE ABERDEEN ANGUS

În fermele de bovine Angus începe sezonul montelor. Pentru o eficiență optimă în domeniul reproducției și în alcătuirea grupurilor de montă, trebuie respectate câteva reguli de bază. O atenție sporită trebuie acordată mai ales la vacile care au fătat primăvara ca să intre din nou la montă. Astfel scopul este de a obține 1 vițel pe an.

 

În același timp trebuie să se ia în vedere și o pregătire corespunzătoare a animalelor din punct de vedere medical. Acest lucru presupune vaccinarea precum și deparazitarea internă/externă.

 

Dacă optați pentru montă naturală, în cadrul unei ferme de bovine Angus trebuie să aveți în vedere mai mulți factori:

 

  1. Numărul de tauri introduși la montă – regula generală este aceea de a aloca un taur la 30 de femele, asta pentru a avea eficiență maximă fără a suprasolicita masculul.
  2. În funcție de caracteristicile grupului de femele introdus la montă, trebuie ales un taur potrivit pentru acestea. De exemplu pentru un grup de juninci se va alege un taur cu valori ameliorare și linii genetice potrivite pentru fătări ușoare. Genetica taurului este importantă pentru a ne asigura că produșii obținuți vor avea dimensiuni mai mici și astfel junincile vor avea fătările ușoare. Astfel, taurii trebuie aleși în funcție de EBV, sistem ce permite evaluarea caracterelor transmise genetic la descendenți (spor în greutate, cantitatea de lapte, nivelul de grăsime inter și intra-musculară etc.)
  3. Taurii introduși la montă trebuie să aibă o condiție fizică corespunzătoare, să vină după o perioadă de repaus suficientă în care și-au refăcut rezervele energetice. În primele zile după introducerea taurului in grup, trebuie observat comportamentul acestuia, în special dacă realizează corespunzător săritură pe femele. De asemenea, pe întreaga perioadă de montă, acesta trebuie monitorizat: dacă animalul șchioapătă sau prezintă unele patologii, acestea îl pot împiedica să monteze.
  4. După aproximativ 2 luni, în urma controlului de gestație, taurul poate fi scos din grupul de monta sau poate rămâne cu grupul în continuare, în funcție de dorința proprietarului.
  5. Grupurile de vițele, vaci unde au fost introduși taurii la montă trebuie să fie monitorizate cu atenție pentru a urmări evoluția și a preîntâmpina eventuale probleme.