fbpx

Comunicat de presa First Beef Day of Romania

În cadrul campaniei ‘We love meat from Romania’, revista de specialitate INDUSTRIA CARNII.RO a organizat JOI 30 MAI 2013, începând cu ora 10.00, la ferma KARPATEN MEAT din localitatea Marpod, judeţul Sibiu, evenimentul ‘FIRST BEEF DAY OF ROMANIA’.

 

Acest eveniment s-a desfăşurat sub deviza ‘Karpaten Meat – from grass to beef – Angus breeding system for Romania ‘. În programul evenimentului au fost incluse atât prezentări de specialitate pentru carnea de vită premium, cât şi informaţii privind profitabilitatea unei afaceri integrate, axată pe creşterea rasei Angus în România. Cele mai interesante momente ale zilei au fost: semnarea actului constitutiv al Asociaţiei Aberdeen Angus Romania, vizitarea Karpaten Meat, cea mai mare ferma de crestere a bovinelor Angus din România şi AngusGRILL – degustare carne de vită bio Angus – ‘Made in Romania’. Agricultura poate deveni motorul economiei româneşti, iar de acest lucru sunt deja convinşi cei doi investitori elveţieni care au pus bazele unei afaceri de succes în sectorul zootehnic al României, prin înfiinţarea fermelor Karpaten Meat.

 

Discutii intre experti la "First Beef Day of Romania" la Marpod.

Dispuşi să împărtăşească din experienţa lor, specialiştii companiei Karpaten Meat au invitat crescătorii de animale din diferite zone ale ţării, producătorii de carne şi investitorii în zootehnie, să cunoască modelul elveţian şi împreună să analizeze noi oportunităţi de business pentru fermierii români. Prima ediţie a evenimentului ‘FIRST BEEF DAY OF ROMANIA’ s-a bucurat de atenţia a peste 200 de oameni de afaceri români, mulţi dintre ei declarându-se încântaţi de valoarea informaţiilor primite cu această ocazie şi poate cel mai important lucru, manifestându-şi intenţia de a deveni parteneri Karpaten Meat ?i de a dezvolta o afacere de creştere a bovinelor Angus, contribuind la sectorul de producţie a cărnii de vită premium.

 

Sectorul zootehnic din România a trecut şi trece în continuare printr-o situatie dificilă din cauza cresterii costurilor de productie, a competitiei generată de importuri, a cresterii preturilor pentru furajele necesare hranei animalelor, creşterea preţurilor pentru energie, combustibil şi alte utilităţi. Samuel Widmer şi Stefan Jung sunt cei doi administratori ai companiei Karpaten Meat, care bazându-se pe mulţi ani de experienţă în domeniul agriculturii, în producţia si comercializarea de carne de vită, au intuit potenţialul păşunilor pe care le deţine România şi au investit în ţara noastră, în producţia de carne de vită premium din rasa Angus. Dacă până acum cunoscătorii în materie de carne de vită premium vorbeau doar despre bovinele de carne argentiniene crescute în regiunea Pampas, scopul companiei Karpaten Meat este acela de a face cunoscută zona Carpatilor ca fiind producătoare de carne de vită de calitate.

 

În acest sens compania îsi propune ca până în anul 2018 să producă cel putin 10.000 carcase de vită de calitate superioară. Evenimentul din 30 mai 2013 are drept scop conştientizarea avantajelor pe care le oferă dezvoltarea unei retele de creştere a bovinelor de carne, utilizând hrană ecologică pe păşunile României, încă neexploatate la adevărata lor valoare.
Deficitul de carne de vită în Europa în ultimii ani a fost de 200,000 de tone pe an. Germania, spre exemplu este al doilea producător de produse din carne în Europa, dar sectorul bovin a trecut printr-o scădere masivă în perioada 1997 – 2008 ajungând de la aproximativ 3,54 milioane de bovine la un efectiv ce se situează în jurul cifrei de 1,3 milioane capete. Aceste efective de bovine sunt grupate în 180.000 de ferme din care mai mult de 60% au mai mult de 100 de capete. Conform statisticilor în România densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha în timp ce in Irlanda de exemplu sunt 137 de capete pe 100 ha.

 

Scăderea efectivului de animale se datorează în principal concurenţei din sectorul Bio-Gaz, urmată de reducerea suprafe?elor verzi, a terenurilor agricole – fiind utilizabile tot mai putine parcele pentru păsunat si nu în ultimul rând desfiintarea fermelor din lipsă de succesori. În paralel, cererea pentru carnea de vită a crescut si este în continuă crestere, în condiţiile în care deficitul se accentuează de la an la an. Prezentarea taurilor de rasa Angus.Solutia pentru reducerea deficitului de carne de vită pe piaţa europenă este mutarea productiei în alte tări, aşa cum a procedat şi Karpaten Meat. România este un teritoriu ideal pentru productia de carne de vită, cu o suprafaţă agricolă utilă de peste 15 milioane de hectare, din care suprafaţa totală a pajiştilor şi a fâneţelor atinge aproximativ 5 milioane de hectare, fiind după Polonia, cel puţin teoretic, al doilea cel mai mare producător de produse agricole din Europa Centrală şi de Est.

 

În România, implementarea sistemelor de creştere a raselor de carne este posibilă în toate zonele tării, inclusiv cele montane. În momentul de faţă rasa de carne nu este foarte răspândită în România, efectivul de animale situându-se în jurul cifrei de 29 de mii de exemplare, adică nu mai mult de 2,3% din numărul total de exemplare. Cresterea bovinelor de carne în sistem mamă vacă alăptantă, sistem extensiv pe păşune este un domeniu nou pentru România, care necesită timp pentru cunoaştere si transformare.

Cu ocazia întâlnirii de la Sibiu, specialiştii companiei Karpaten Meat, împreună cu fermierii români, au pus bazele înfiinţării Asociaţiei Aberdeen-Angus Romania, având bază logistică şi informaţională la Karpaten Meat. Scopul acestei Asociaţii este dezvoltarea agriculturii în România, prin prisma celor două programe de creştere a bovinelor de carne Angus: programul în rasă pură Angus si programul de încrucisare între taur Angus si Băltată Românească, dar si prin distributia de material seminal Angus de cea mai bună calitate şi prin aplicarea sistemului de răscumpărare a viţeilor.

 

„Potentialul există, totul este să se mobilizeze fermierii în această directie si cu un pic de sustinere atât din partea statului român cât si din partea fermierilor cu experientă în domeniu, în câtiva ani putem popula păsunile din România cu bovine de carne. Ne-am îndreptat către rasa Angus si recomandăm această rasa de carne în primul rând pentru costurile scăzute de crestere si productie dar si datorită faptului că este o rasă prolifică care produce un vitel pe an având prima fătare la vârsta de doi ani,
Semnarea actului constitutiv al Asociaţiei Aberdeen Angus Romania.spre deosebire de alte rase de carne care încep să producă vitei doar de la trei ani. Astfel se obtine un număr mai mare de vitei într-un timp mai scurt, crescând veniturile substantial. Am dezvoltat anul trecut un nou program de parteneriat ce se referă la conversia fermelor de Băltată Românească în ferme de crestere de vitei încrucisati prin montă cu taur de reproductie Angus sau prin însământarea efectivului de Băltată Românească cu material seminal Angus. Acest program reprezintă o opţiune bună pentru fermele care vor să renunţe la producţia de lapte sau vor să folosească vacile reformă pentru producţia de carne.

 

În cadrul acestui parteneriat oferim cunostiintele noastre despre înfiintarea unei ferme de crestere Angus, iar pe de altă parte oferim spre vânzare tauri de reproducţie din rasa Angus sau material seminal provenit de la tauri cu genetică de top. Prin contract, răscumpărăm viteii rezultati din reproductie în momentul întărcării acestora, cu o vârstă de minim 6 luni şi cu un minim de 200 kg. Acest program se încadrează într-un nou model de business, si anume creterea în sistem de vaci alăptante, o tehnologie simplă şi cu costuri mult mai scăzute decât în cazul creşterii vacilor de lapte, bovinele râmânând pe păşune pe tot timpul anului, furajându-se doar cu lapte şi cu iarba de pe păşune. Această formă de parteneriat are ca şi beneficiu asigurarea unei piete de desfacere constante şi profitabile şi se înscrie împreună cu programele de parteneriat, la dezvoltarea producţiei de carne de vită premium în România’ – este de părere Samuel Widmer, manager general Karpaten Meat.

 

La acest eveniment au mai fost prezente numeroase oficialităţi locale, Subprefectul de Sibiu, dl. Mircea Cretu, reprezentanti ai Consiliului Judeţean Sibiu, Camerei Agricole Sibiu, DSV, OARZ, APDRP si APIA. Din partea autorităţilor centrale evenimentul s-a bucurat de prezenţa secretarului de stat in cadrul MADR – Valentin Şoneriu si a directorul general ANARZ – Peter Tamas Nagy.