fbpx

Genetică: câștiguri realizate prin selecția pe criteriul docilității

Atunci când trebuie luate decizii privind selectarea bovinelor Angus ptrivit celei mai bune genetici, unul din criteriile importante ale crescătorilor de vite este temperamentul bovinelor.

 

În Australia acest fapt a fost evidențiat printr-un sondaj recent realizat cu peste 1200 de producători de carne de vită care au considerat că temperamentul a fost cea mai importantă trăsătură în selectarea taurilor de reproducere.

 

Temperamentul unui animal are un impact mare asupra valorii sale în cadrul sistemului de producție, iar prin temperament înțelegem modul în care animalele se comportă atunci când sunt închise sau expuse la situații obișnuite (de exemplu, sunt izolate de efectiv).

 

Iată câteva beneficii majore ale unui de temperament blând la bovine crescute în sistem extensiv:

  • Reducerea costurilor de producție
  • Manipularea mai ușoară a bovinelor
  • Minimizarea daunelor aduse infrastructurii, de ex. curți și garduri
  • Reducerea riscului de rănire și stres la bovine
  • Reducerea pierderii în greutate în timpul transportului
  • Creșterea randamentului furajării
  • Îmbunătățirea calității cărnii obținute (carne de vită mai fragedă)

 

Temperamentul este o trăsătură genetică ce se transmite ereditar, astfel că se poate îmbunătăți temperamentul fără a exista un impact negativ asupra altor trăsături din obiectivul de reproducere.

 

Pentru o îmbunătățire a geneticii efectivului în privința temperamentului se recomandă fermierilor să practice sacrificarea indivizilor cu temperament inferior și selectarea pentru reproducere a taurilor cu temperament superior.

 

 

Sacrificarea animalelor cu temperament inferior:

Din efectivele de reproducție se elimină bovinele care prezintă temperament inacceptabil. Acest lucru poate fi realizat într-o manieră „ad-hoc”, în care animalele sunt observate și temperamentul lor este evaluat în timp ce sunt manipulate sau prin utilizarea unui procedeu mai formal, structurat, care presupune colectarea scorurilor de docilitate.

 

Scorurile de docilitate sunt înregistrate la înțărcare sau la scurt timp după aceea. Avantajul notării la înțărcare este că toți vițeii sunt supuși unui test de manevrare și astfel se pot observa variații ale temperamentului. Scorurile de docilitate sunt colectate de la animale prin selectarea vițeilor și izolarea acestora de grup timp de 10 secunde sau prin contenționare în cadrul unei boxe de contenție, dar nu neapărat cu capul imobilizat.

 

Aceste informații nu numai că furnizează informații valoroase pentru decizia de a păstra un animal în efectiv, dar pot, de asemenea, să contribuie la evaluarea acestuia ca și reproducător.

 

 

Selectarea bovinelor cu temperament superior

Pentru o selecție a celor mai bune mame pentru reproducție, în vederea obținerii unui efectiv matcă cu calități superioare, este important să luăm în calcul și criteriul docilității acestora atunci când achiziționăm taurii de reproducție, datorită influenței lor generale asupra geneticii într-o efectiv, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, prin intermediul fiicelor păstrate. Selectarea masculilor cu scor mai mare de docilitate decât cel al masculilor utilizați la monta anterioară va duce la îmbunătățirea genetică pe termen lung.

 

Ca toate trăsăturile de producție cu importanță economică, temperamentul observat la un animal este o combinație între genetica moștenită de la ambii părinți, mediul înconjurător și tipul de management căruia i-a fost supus animalul. Trăsăturile legate de temperament (ca și în cazul altor trăsături) se concentrează pe diferențele genetice dintre animale privind temperamentul, ținând cont de influențele factorilor de mediu și management.