fbpx

ÎNȚĂRCAREA VIȚEILOR ÎN RASA ANGUS

Înțărcarea vițeilor reprezintă un eveniment deosebit ce trebuie tratat cu maximă prudență de către fermieri. Practicile de înțărcare ar trebui să urmărească evitarea stresului provocat de separare atât pentru vacă, cât și pentru vițel.

 

În sistem extensiv, vițeii din rasa Angus sunt înțărcați în jurul vârstei de 7-8 luni, atunci când greutatea lor ajunge undeva la 200-300 kg. Până a ajunge în acest punct trebuie să ne asigurăm că starea de sănătate a vițeilor este în parametrii optimi, deoarece înțărcarea în sine produce stres, iar pe fondul imunosupresiei, boli precum cele din sfera virozelor și infecțiilor bacteriene respiratorii pot fi fatale pentru viței. De aceea, este bine ca aceștia să fie imunizați cu vaccinuri multivalente care să combată aceste patologii, iar protocolul să fie încheiat cu 2-3 săptămâni înainte de înțărcare. În ziua înțărcării sau chiar înainte de aceasta cu câteva zile se efectuează, de asemenea, o deparazitare a vițeilor.

 

Vițeii sunt separați de mame, cântăriți și lotizați în funcție de sex, greutate sau destinația viitoare (reproducție, îngrășare). Toți factorii potențial stresogeni (transportul, manipularea animalelor, lotizarea) trebuie reduși la minim pentru a ne asigura că animalele noastre vor trece cu bine de această etapă. De aceea există 2 variante pe care noi vi le propunem:

 

Înțărcare prin dispozitive anti supt

Dispozitivele anti supt, cum ar fi inelele nazale, sunt concepute pentru a înțărca vițeii de lapte prin împiedicarea accesului la ugerul vacii în timp ce vaca și vițelul sunt încă împreună. Un inel de nas este un inel de metal sau de plastic cu extensii cu țepi. Inelul de nas se fixează pe sept (și nu îl străpunge). Acei țepi sunt dureroși pentru ugerul vacii atunci când vițelul încearcă să sugă și determină vaca să lovească sau să se îndepărteze de vițel. Alte dispozitive împotriva suptului includ clapete nazale din plastic care sunt prinse de sept și atârnă în jos peste gura vițelului, împiedicând astfel suptul.

 

Înțărcarea progresivă

În cazul bovinelor de carne, unde vițeii sunt separați de mamele lor la vârsta de 8-10 luni, metoda cea mai puțin stresantă este „înțărcarea progresivă”, în care vițeii primesc hrană de bună calitate într-un spațiu bine delimitat, în timp ce mamele lor pasc într-un padoc alăturat și, câteva zile mai târziu, sunt mutate mai departe. Vițeii sunt bine hrăniți și se familiarizează cu noul mediu, cu rutinele de hrănire, cu manipularea și cu colegii lor de țarc. Atât vacile, cât și vițeii sunt mai puțin stresați în cazul înțărcării progresive.