fbpx

Încep pregătirile pentru perioada de iarnă

Zi de zi ne apropiem tot mai mult de nopțile geroase și diminețile albe ale iernii. Ca în toate domeniile, și în fermele de bovine încep pregătirile pentru această solicitantă perioadă.

 

Rasa de bovine Angus este recunoscută pentru multiplele avantajele generate de adaptabilitatea lor crescută la condițiile de trai. Robuste, de talie medie, cu o constituție echilibrată, bovinele din rasa Angus au un spor mediu ridicat din iarba de pe pășuni și laptele mamei.

 

Acestea nu doar că valorifică foarte eficient iarba (chiar și de pe pășunile mai slab calitative) ci sunt și foarte rezistente la temperaturi extreme, de la 40°C la -40 °C. Acest lucru permite menținerea lor pe pășune, pe tot parcursul anului. Contrar obișnuinței fermierilor crescători de bovine de lapte sau mixte, bovinele din rasa Angus nu trebuie mutate în grajd pe timpul iernii, ele rezistând afară, chiar și în perioadele înzăpezite. Cu toate acestea, în condiții de frig extrem trebuie îndeplinite anumite condiții cum ar fi protejarea de vânt sau o furajare corespunzătoare.

 

Din cauza faptului că frigul reduce eficiența digestiei, primul pas de pregătire pentru iarnă este suplimentarea treptată a rației bovinelor cu furaje bogate în energie, cum ar fi grăunțele sau cerealele. Administrarea unei cantități mai mari de furaje voluminoase de slabă calitate nu va aduce un aport energetic suficient pentru a asigura o nutriție completă și echilibrată.

 

Atât pe timp de vară cât și iarna, pe lângă hrană, o importanță deosebită pentru menținerea sănătății animalelor o reprezintă apa. Bovinele consumă până la 40-60l de apă pe zi iar lipsa sau consumul insuficient poate duce la deshidratarea animalelor. Deși iarna volumul necesar nu este la fel de ridicat ca în perioada caldă a anului, există riscul de blocare a accesului la apă, din cauza înghețului. În această perspectivă este recomandată utilizarea unor sisteme de adăpare cu bilă, care previn formarea stratului de gheață, asigurând o sursă de adăpare sigură.

 

Chiar dacă rasa Angus este ușor adaptabilă și nu necesită investiții majore în staule, este nevoie de amplasarea unei protecții contra vântului. Compactarea animalelor în grajduri nu este o soluție, deoarece umiditatea rezultată din condens poate crește riscul de îmbolnăvire a animalelor. Un simplu paravan de vânt, o copertină, niște arbuști sau un așternut abundent pot ajuta vacile să facă față temperaturilor extreme.

Bovinele crescute pe pășune sunt o eficientă alternativă a convenționalei variante de creștere în adăposturi. Bovinele Angus, nefiind pretențioase, prezintă rezistență ridicată la boli și se recuperează rapid după condițiile aspre de iarnă.