fbpx

METISAREA CU ABERDEEN ANGUS ȘI TRANSMITEREA GENETICĂ A INFORMAȚIILOR

De-alungul celor 10 ani de când pe pășunile din România au apărut primele exemplare de bovine Angus, bovinele de carne sunt o perspectivă în continuă creștere. Mulți dintre fermerii care până în urmă cu câtiva ani activau doar pe partea de producție de lapte au apelat la conversia fermelor în afaceri cu bovine Aberdeen ANGUS, care oferă cele mai bune condiții pentru producția de carne de vită.

 

Bovinele de carne sunt o alternativă bună la producția de lapte, o perspectivă de viitor, în continuă creștere datorită unui deficit mare pe piața europeană în acest sector, datorită creșterii constante a prețului acesteia, a resurselor existente neexplorate și a unui management econom al acestora. România deține multe suprafețe de pășune mari și neutilizate care se pretează foarte bine pentru rasele de carne chiar și în zonele montane cu condiții geo-climatice favorabile acestei rase. Tehnologia de creştere a vacilor de carne este simplă, cu costuri mai scăzute decât în cazul creşterii vacilor de lapte deoarece creșterea în sistem extensiv reduce efortul de îngrijire al animalelor, cu un management simplu. Producția de carne din furajare pe pășune reduce dependența față de piața de furaje. Producția de carne este o afacere sustenabilă, cu scopul producției a 1 vițel pe an.

 

Prin încrucișarea dintre taur ANGUS și Bălțată Românească se obține, prin efectul heterosis, un vițel, de talie medie dar având calități superioare și performanțe de creștere mari, cu un spor mediu zilnic ridicat prin alăptare și iarba de pe pășune, cu o rezistență ridicată la temperaturi extreme. Acest vițel este fătat fără probleme și are un randament ridicat la sacrificare, ideal pentru creșterea în sistem extensiv, afară pe pășune, având o capacitate mare de valorificare a ierbii. În sistemul de creștere extensiv mamă-vacă alăptantă, atât vacile cât și vițeii sunt crescuți pe pășune, masa furajeră fiind în mare parte iarbă. Vacile mamă nu sunt mulse, laptele fiind folosit doar ca și hrană pentru viței. Înțărcarea vițeilor se face cel mai devreme la 6 luni.

 

Programul de încrucișări ANGUS x Bălțată Românească

Karpaten Meat oferă spre vânzare tauri de reproducție sau material seminal congelat provenit de la tauri ANGUS cu genetică superioară și prin contract garantează răscumpărarea vițeilor rezultați din reproducția ANGUS x Bălțată Românească. Pentru detalii despre aceasta nouă oportunitate, ne puteți contacta la adresa de e-mail   info@karpaten-meat.com  sau telefonic la numărul   0269/ 232 977.