ORGANIZAREA GRUPURILOR DE MONTĂ ÎN FERMELE DE REPRODUCȚIE ABERDEEN ANGUS

Activitățile de primăvară din ferma Karpaten Meat continuă. În această perioadă, pe pășunile din Valea Hârtibaciului începe organizarea grupurilor de bovine pentru montă.

 

Rasa Angus este renumită pentru fătări ușoare cu o producție foarte bună de lapte și prezintă un procent ridicat de natalitate și fertilitate, producând viței care cântăresc cel puțin 50% din greutatea corporală a vacii, la o vârstă de 205 zile. Rasa Angus este precoce, vârsta la prima montă este 14-15 luni (min 350 kg.), fiind o rasă prolifică, fătând 1 vițel pe an, cu o perioadă de gestație de 9 luni.

 

Cum bine știm în fermele în care creștem rasa Aberdeen Angus monta naturală este cea mai întâlnită practică. Pentru a asigura o rată a fecundității bună și pentru a evita situațiile nedorite cum ar fi avorturi sau fătări de viței cu malformații, pe lângă verificarea viitoarelor mame trebuie să verificăm și taurii. Animalele trebuie să îndeplinească toate condițiile de sănătate, conform vârstei și greutății individuale, pentru a ne asigura ca avem reproducători sănătoși, apți de montă.

 

În verificarea calității și a cantității materialului seminal, sunt foarte importante spermogramele prin care se poate cuantifica numărul, vitalitatea, motilitatea și morfologia spermatozoizilor cât și compoziția lichidului seminal. Tot masculii de reproducție sunt verificați printr-un set de analize, de boli cu transmitere sexuală care pot crea mari probleme în efectivele de bovine. Analizele trebuie efectuate într-un laborator autorizat și foarte important este timpul de la recoltarea probelor până la ajungerea acestora în laborator.

 

După momentul selectării animalelor potrivite pentru montă, acestea sunt repartizate pe o parcelă separată, unde urmează a fi introdus taurul de reproducție.

 

Pentru realizarea procesului de reproducție trebuie alcătuit un plan al montelor si fătărilor și organizată urmărirea îndeplinirii acestuia pe tot cursul anului. Planificarea montei se poate face numai cunoscând termenul optim pentru montă sau însămânțare a vițelelor și vacilor, precum și sistemul de programare al montelor pe parcursul anului. Fermierii crescători de rasa Aberdeen Angus au în această perioadă posibilitatea de a rezerva din ferma Karpaten Meat, bovinele gestante dorite pentru perioada de toamnă, asigurând astfel efectivul dorit pentru anul următor și un management eficient, cu costuri reduse.