fbpx

Gestionarea efectivului de bovine Angus pe timp de iarnă

Nu putem controla vremea, dar putem face tot posibilul pentru a reduce efectele frigului asupra bovinelor. Acest lucru va contribui la reducerea costurilor și la îmbunătățirea eficienței producției.

 

Asadar, atunci  când temperaturile încep să scadă, în timpul iernii, fermierii trebuie să se gândească la efectul pe care acesta îl are asupra productivității și eficienței bovinelor.

 

Ca toate mamiferele, vacile trebuie să mențină o temperatură constantă a corpului. Temperatura rectală normală pentru o vacă este de aproximativ 38 ° C (101 ° F). Rasa Angus spre deosebire de alte rase este o rasă care tolereaza frigul și temperaturile scăzute, și se adaptează foarte bine la diferențe de temperaturi și nu are nevoie de spații amenajate împotriva frigului.

 

În perioade de frig extrem, bovinele vor căuta un adăpost de vânt sau un așternut de paie uscat unde se vor aduna în turmă. Vor putea răspunde pe termen lung  acestor condiții și datorită creșterii unui strat de păr gros pentru iarnă.

 

 

Factorii care afectează capacitatea unui animal de a rezista la rece:

  • Aclimatizarea: Bovinele se adaptează sau se aclimatizează cu o vreme mai rece prin creșterea blanei mai lungi și mai groase. Aceasta asigură o izolare suplimentară împotriva vremii reci. Numai blana curată și uscată poate asigura o protecție maximă pentru vacă. Murdăria sau umiditatea pe stratul de încălzire diminuează dramatic valoarea sa de izolare.
  • Stratul de grăsime: Bovinele în stare bună, cu un strat optim de grăsime, sunt mai în măsură să reziste la temperaturi scăzute. Stratul de grăsime acționează ca un alt strat izolant între corpul bovinei și mediul înconjurător.
  • Rata metabolică: vacile își vor crește rata metabolică pentru a crește producția de căldură și pentru a ajuta la menținerea temperaturii corpului.

 

 

Factorii cheie de gestionare pentru a limita efectele stresului la temperaturi scăzute:

  • Monitorizați vremea. Monitorizați temperatura și măriți rația de furajare pentru tot efectivul de bovine în cazul în care temperatura atinge nivelul critic inferior
  • Protejați animalele de vânt. Vântul reduce semnificativ temperatura efectivă, crescând stresul asupra animalelor.
  • Așternut de paie uscat. Asigurarea unui așternut de paie uscat face o diferență semnificativă în capacitatea bovinelor de a suporta stresul rece.
  • Păstrați vacile curate și uscate. Pardoselile umede au proprietăți izolate foarte reduse și fac ca vacile să fie mai sensibile la stresul rece. Învelișurile cu nămol reduc, de asemenea, proprietățile izolatoare ale părului.
  • Furnizați apă. Asigurați-vă că vacile au suficientă apă disponibilă în orice moment. Limitarea apei va limita admisia furajelor și va face ca vacile să îndeplinească cerințele energetice. Jgheaburile înghețate și apa extrem de rece îngrădesc în mod serios aportul de apă.