fbpx

Un nou sezon de fătări a început în fermele Angus

Această perioadă este marcată de începerea fătărilor în fermele de bovine Angus. După perioada de gestație de 9 luni, bovinele gestante din toamnă vor făta acum, în lunile de primăvară.

 

Deși primăvara încă se lasă așteptată, prognozele arată că vremea se va încălzi în următoarele săptămâni și vor fi temperaturi suficient de mari pentru apariția noilor produși atât datorită temperaturilor moderate, tipice pentru primăvară, cât și datorită faptului că vițeii vor paste direct iarbă proaspătă de pe pășune, atunci când aceasta are cele mai ridicate valori nutritive. Nu doar atât, dar un beneficiu notabil este și faptul că vițeii fătați în primăvară pot fi vânduți de către fermieri la începutul sezonului rece, reducând costurile de furajare care ar fi necesară pe timpul iernii.

 

Animalele din rasa Aberdeen Angus sunt recunoscute pentru multiplele avantajele generate de adaptabilitatea lor crescută la condițiile de trai, rezistând pe pășuni la temperaturi foarte variate. Pe lângă această caracteristică a rasei, bovinele Angus sunt recunoscute și pentru ușurința la fătare a vițeilor. Deși e bine ca animalele să fie monitorizate constant, nu este necesară intervenția umană la fătarea vițeilor.

 

Pentru a se evita stresul animalelor, a doua zi după fptare, se realizează castrarea tăurașilor cu ajutorul unui inel de elastic și crotalierea tuturor vițeilor. În fiecare zi sunt verificate fătările din fiecare grup de bovine Angus de pe pășuni. Vițeii nou născuți primesc în termen de maxim 24 de ore crotalii pentru a putea ști cu exactitate care vițel cărei mame Angus aparține.

 

În creșterea unei cirezi de bovine, o evidență și o îmbunătățire a geneticii este esențială. Prin selectarea masculilor pentru reproducție, fermierii pot influența pozitiv trăsăturile transmise în efectivul deținut și să contribuie la ameliorarea rasei. Doar cei mai performanți tauri aduc randament și calitate, genele acestora influențând sporul mediu zilnic, raportul de musculatură și grăsime, producția de lapte pentru viței și per total, întreaga sănătate fizică și psihică a animalelor.