fbpx

Măsuri sanitar-veterinare profilactice la vițeii nou-născuți

Odată cu debutul fătărilor de primăvară trebuie să ne aducem aminte de o problemă iminentă a nou-născuților: diareea neo-natală. Datorită multitudinii de factori ce pot declanșa această boală la viței, fermierii trebuie să se pregătească corespunzător pentru a preveni apariția a numeroase cazuri de diaree neo-natală în efectivele lor.

 

Un mijloc eficient de prevenire este acela de a vaccina gestantele cu 12 până la 3 săptămâni înainte de momentul fătării cu produsul “Rotavec Corona”. Acest vaccin stimulează producerea de anticorpi împotriva rotavirus, coronavirus si E-coli, aceștia fiind 3 agenți majori responsabili de producerea diareii neo-natale la viței.

 

În momentul hrănirii cu colostru a nou-născuților, aceștia vor primi anticorpi și, astfel, vor fi protejați 7 zile împotriva rotavirusului și cel puțin 14 zile împotriva coronavirusului în cazul hrănirii naturale. În situația în care vițeii sunt hrăniți artificial cu colostru (la tetină), aceștia sunt protejați până încetează hrănirea cu colostru.

 

De reținut rămân următoarele: pentru un efectiv de viței sănătos, cu un număr redus de cazuri de diaree și pentru o diminuare a manifestărilor clinice la nou-născuți este esențială vaccinarea gestantelor cu Rotavec Corona cu 12 până la 3 săptămâni înainte de fătare. De asemenea trebuie asigurată hrănirea vițeilor cu colostru, ce conține anticorpi în primele 6 ore de la naștere și, în continuare, primele 2 săptămâni de viată. În plus, să nu uităm și că o furajare adecvată a mamelor și condiții de igienă a adăposturilor asigură fermierilor o primăvară lipsită de evenimente neplăcute.