Informații importante subvenții 2020 în contextul Covid

APIA a anunțat un nou termen pentru subvenţii în contextul crizei provocate de COVID-19. Astfel fermierii crescători de animale pot depune cererea unică până la 15 iunie, faţă de 15 mai, cum era până anul trecut. Pentru a nu avea penalizări data limită de 15 iunie nu trebuie să fie depășită. Acest termen ar putea fi prelungit, după cum a declarat recent ministrul agriculturii, Adrian Oros. Conducerea APIA afirmă că depunerea cererii unice se desfășoară conform graficului preconizat, astfel că nu vede în momentul de față necesitatea unei amânări a acestui termen. Implicit o prelungire a termenului duce şi la întârzierea formalităților legate de controalele administrative şi de cele din teren.

 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 04.05.2020, au fost publicate, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L140, o serie de acte normative adoptate de către Comisia Europeană în vederea optimizării gestionarii anumitor activități agricole specifice pe perioada în care pandemia de COVID-19 afectează statele membre UE.

 

În contextul subvențiilor, APIA a anunțat că în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2020 s-au depus un număr total de 422.806 cereri, pentru o suprafață de 2.776.323,58 hectare. Din totalul acestora electronic au fost depuse un număr de 284.499 de cereri pentru o suprafață de 2.237.890,64 hectare.

 

Conform informațiilor de pe site-ul APIA calendarul celor mai importante acțiuni din următoarele 3 luni este următorul:

  • Data finală pentru depunerea cererii unice fără penalizări – 15 iunie
  • Data finală pentru depunerea cererii unice cu penalizări – 10 iulie
  • Data finală de depunere modificări la cereri fără penalizări – 30 iunie
  • Data finală de modificări la cereri cu penalizări – 10 iulie
  • Perioada notificare fermieri control preliminar (26 de zile) – 15 iunie-13 iulie
  • Perioada modificări rezultate control preliminar (9 zile) – 14 iulie -22 iulie:

 

Dacă doriți să completați cererea unică de plată aceasta se poate face de pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând link-ul aplicației IPAOnline http://lpis.apia.org.ro. Dacă nu știți să utilizați aplicația, găsiți o descriere amănunțită în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat la butonul Asistență.

 

Documentele necesare depunerii sunt:

  • copie CI/BI/pașaport
  • copie certificatul de înregistrare la ONRC
  • certificatul de înregistrare fiscală
  • dovadă cont bancar activ

Tags: