fbpx

Fătări ușoare în ferma de vaci de carne Angus

Primul sezon de fătări din acest an se aproprie de final și ne bucurăm ca și în alți ani de fătări ușoare ale vacilor mamă, acesta fiind un criteriu esențial în faptul că am ales rasa Angus, știut fiind că fătarea este un moment dificil în creșterea animalelor, atât pentru animale, a căror stare de sănătate este pusă la încercare, cât și pentru îngrijitor, care trebuie să le asiste și de multe ori să asigure prezența unui medic veterinar. De aceea fătările ușoare implică un management facil al cirezii și costuri de întreținere reduse.

 

Fătările ușoare sunt determinate de doi factori deopotrivă: conformația pelviană a femelei și mărimea vițelului la naștere. Pe de o parte, femelele Angus se caracterizează printr-o cavitate pelviană largă, dar cu osatură fină, iar pe de altă parte, vițeii au dimensiune mică la fătare, cântărind între 30 și 35 kg. Acest lucru duce la scăderea mortalității, atât în rândul mamelor, cât şi în rândul vițeilor.

 

Dincolo de aceste trăsături genetice specifice rasei, pentru a se bucura de beneficiile fătărilor ușoare, crescătorii de bovine Angus trebuie să aibă în vedere o altă condiție esențială: asigurare sănătății bovinelor gestante. Bovinele sănătoase au nevoie de condiții de igienă a adăposturilor și de furajare  bogată în nutrienți; silozul trebuie suplimentat cu sare mineralizată (link sare mineralizată) care să le pună animalelor la dispoziție mineralele și vitaminele necesare în perioade de presiunea fiziologică puternică, așa cum sunt cele din timpul fătării și în prima treime a lactației.

 

Odată ce aceste condiții sunt îndeplinite, bovinele Angus își vor putea realiza potențialul genetic și vor putea făta neasistate pe pășune; supuse la un nivel de stres minim, ele vor fi capabile să își ia în grijă vițelul nou-născut și să fie integrate cirezii de vite alăptante, având încă de la început suficientă producție de lapte.

 

Rasa Angus, ca și rasă de carne, este recunoscută pentru caracteristicile sale de conversie ridicată din furaje în masă corporală, rezistență la condiții meteo extreme, dar și prin fătări ușoare.

 

Să nu uităm însă că, pentru avea bovine gestante sănătoase și cu fătări ușoare, fermierii care le dețin trebuie să pună accent pe profilul genetic de calitate (link bovine de reproducție) al bovine de reproducție, în constituirea efectivului de bovine Angus. Karpaten Meat Group vă oferă spre vânzare vițele tineret, vițele apte de montă, juninci și tauri de reproducție cu genetică de top.