Grupuri de montă în fermele de bovine Aberdeen Angus

Finalul sezonului de fătări marchează o nouă etapă pentru crescătorii de vaci Angus în sistem extensiv. Pentru a avea o eficiență maximă în domeniul reproducției, trebuie ca vacile care au fătat primăvara să intre din nou la montă, țelul fiind de a obține 1 vițel pe an.

 

Atunci când se optează pentru monta naturală, crescătorii de Angus trebuie să aibă în vedere mai mulți factori:

 

  1. Numărul de tauri introduși la montă – regula generală este aceea de a aloca un taur la 30 de femele, asta pentru a avea eficiență maximă fără a suprasolicita masculul.
  2. În funcție de caracteristicile grupului de femele introdus la montă, trebuie ales un taur potrivit pentru acestea. De exemplu pentru un grup de juninci se va alege un taur tânăr, mai puțin robust, pentru a ne asigura că produșii obținuți vor avea dimensiuni mai mici și astfel junincile vor avea fătările ușoare.
  3. De asemenea, taurii pot fi aleși și în funcție de EBV, sistem ce permite evaluarea caracterelor transmise genetic la descendenți (spor în greutate, cantitatea de lapte, nivelul de grăsime inter și intra-musculară etc.)
  4. Taurii introduși la montă trebuie să aibă o condiție fizică corespunzătoare, să vină după o perioadă de repaus suficientă în care și-au refăcut rezervele energetice pentru a avea un procent de fertilizare ridicat. În primele zile după introducerea taurului in grup, trebuie observat comportamentul acestuia, în special dacă realizează săritură pe femele corespunzător. De asemenea, pe întreaga perioadă de montă, acesta trebuie monitorizat: dacă animalul șchioapătă sau prezintă unele patologii, acestea îl pot împiedica să monteze.
  5. După aproximativ 2 luni, în urma controlului de gestație, taurul poate fi scos din grupul de monta sau poate rămâne cu grupul în continuare, în funcție de dorința proprietarului.

 

Nu în ultimul rând trebuie avută în vedere și o pregătire corespunzătoare a animalelor din punct de vedere medical. Acest lucru presupune o acoperire imunitară împotriva antraxului (vaccinare anticărbunoasă), precum și o deparazitare internă-externă (Bimectin Plus, Butox etc.)