fbpx

Pregătirea perioadei de stabulație pentru taurinele din rasele de carne

Stabulația pentru perioada de iarnă presupune o serie de acțiuni sanitar veterinare importante pe care trebuie să le aibă în vedere toți crescătorii pentru a asigura continuitatea stării de sănătate și exprimare a potențialului genetic al rasei pe care o au în exploatare. În practică există două tipuri principale de întreținere a animalelor în sistem extensiv. Cel mai des utilizat sistem de exploatare este cel în care animalele sunt întreținute pe pășune începând cu luna martie – aprilie și până tărziu spre începutul iernii în luna octombrie – noiembrie. În acest sistem de exploatare sunt o serie de acțiuni care trebuiesc neaparat executate înaintea începerii sezonului de iarnă.

 

Cele mai importante acțiuni obligatorii pe categorii ar fi cele care vizează asigurarea condițiilor de cazare și anume igienizarea adăposturilor existente, curățirea mecanică, dezinfecția, deratizarea, dezinsecția și zugrăvitul adăpostului și asigurarea unei zone comfortabile de odihnă (recomandat 2,5 – 3 kg de paie / cap / zi pt. perioada de iarnă). Asigurarea unor spatii confortabile, uscate, ferite de curenți de aer, cu așternut proaspăt pentru fătările din perioada de stabulație. Este foarte importantă amenajarea unui așa zis refugiu pentru viței în adăpost. Se recomandă o suprafață cu așternut curat de 1,5 m2 pe cap de vițel. Aici se poate asigura vițelului fân de bună calitate iar acest refugiu constituie și un loc de retragere și odihnă pentru viței.

 

Monitorizarea factorilor de climă, monitorizarea consumului de furaje și de apă și anume prin evitarea administrarii de furaje inghetate, in perioada cu temperaturi scazute, sau depreciate calitativ, care pot provoca avorturi sau alte afectiuni grave, asigurarea necesarului și a  accesului nelimitat la apă proaspătă și de bună calitate – specialiștii recomandă ca. 60 de litri de apă pe cap de vacă /zi, prin verificarea si protejarea surselor de apa pentru a remedia anumite defectiuni si pentru a nu fi supuse inghetului și nu în ultimul rând supravegherea zilnică a tuturor animalelor. Aplicarea programelor de profilaxie a bolilor împreună cu medicul veterinar pentru efectuarea la timp a actiunilor de profilaxie generala sau specifica în vederea prevenirii imbolnavirii animalelor în perioada de stabulație este de importanță crucială.

 

Celălalt tip de întreținere a bovinelor de carne este acela în care pe tot parcursul anului animalele sunt întreținute afară. Este un sistem folosit preponderant pentru rasele de taurine de carne din rase extensive și este un sistem care presupune o serie de măsuri foarte clare și bine definite în vederea asigurării sănătății animalelor și exprimarea valențelor lor productive. Astfel vor putea fi întreținute în acest sistem doar animalele clinic sănătoase, care au fost întreținute pe pășune încă de la începutul sezonului de pășunat și pe timpul toamnei fără a fi fost aduse în stabulație în această perioadă. Doar așa își pot forma animalele stratul subcutanat de grăsime și părul de acoperire necesar pentru perioada în care vor trebui să suporte intemperiile iernii.

 

Succesul exploatării animalelor în acest sistem presupune respectarea cu strictețe a unui sistem de management adecvat care cuprinde mai multe măsuri clare în ce privește furajarea, asigurarea condițiilor de cazare (odihnă) a animalelor și bineînțeles o serie de măsuri menite să asigure sănătatea animalelor.

 

Referitor la condițiile de cazare în acest sistem trebuie subliniată importanța și obligativitatea asigurării unui spațiu de odihnă protejat de intemperii și anume un acoperiș și o protecție împotriva vântului sau curențului dominant și foarte important a unui loc de odihnă uscat pentru ficare animal în parte. Părul și pielea udă nu mai pot asigura izolarea termică a animalelor și conduc la răcirea drastică a temperaturii corpului. Vântul intensifică pierderile de temperatură  iar aceasta este și mai dramatică în cazul în care animalele stau culcate pe solul rece și umed. Este foarte importantă asigurarea unei suprafețe suficiente de odihnă cunoscându-se faptul că animalele preferă o anumită distanță între ele (chiar dacă fac parte din același grup). Astfel pentru animalele de 500 kg trebuie asigurată o suprafață de 4 m2 /cap (animale fără coarne), respectiv 6m2 pt. anim. cu coarne iar pentru cele de peste 700 kg trebuie asigurată o suprafață de 6m2 (animale fără coarne) respective 8m2 pt. anim. cu coarne (se recomandă o cantitate de așternut între 3 kg până la 15 kg pe cap /zi în condiții de intemperii). Distanța între locul de furajare și cel de odihnă trebuie să fie mai mică de 100m altfel animalele se vor culca în apropierea locului de furajare chiar dacă locul este rece și umed.

 

Și în acest sistem trebuie să se asigure posibilitatea animalelor de a consuma la discreție ca. 60 l de apă de bună calitate/ cap de anim/zi. Pregătirea din timp a întreținerii animalelor în perioada de iarnă indiferent de sistemul de exploatare practicat este deosebit de importantă și poate constitui cheia succesului în exploatația dumneavoastră.