fbpx

Bovinele Angus de culoare roșie și deosebirea față de Black Angus

Aberdeen Angus, zis și prescurtat, Angus, este o rasă scoțiană de bovine mici de carne de vită. Acestea provin de la bovine nativ din județele Aberdeenshire și Angus din nord-estul Scoției și au fost prima dată înregistrate în secolul XVI.

 

Black Angus este cea mai comună rasă de vită din Statele Unite, cu 332.421 animale înregistrate în 2017, datorită intensei promovări a acesteia în industria alimentară. În 2014, serviciul de mișcare a bovinelor din Marea Britanie numea Angus cea mai populară rasă nativă de carne de vită din Marea Britanie și cea de-a doua cea mai populară rasă de carne de vită.

 

Culoarea nativă este neagră, dar mai recent, la mijlocul secolului al XX-lea au apărut și exemplare de culoare roșie. Regatul Unit înregistrează ambele tipuri de exemplare în ​​același registru genealogic în timp ce în Statele Unite sunt considerate ca fiind două rase separate – Red Angus și Black Angus. Deși Marea Britanie și Canada acceptă fără rețineri aceste 2 tulpini, în egală măsură, în State situația nu este atât de certă, Angus-ul roșu nefiind prea popular.

 

Există diverse teorii despre diferențele de performanță dintre cele două tipuri de bovine pigmentate diferit însă niciuna nu este dovedită. Iată principalele caracteristici ale Angus-ului roșu.

 

  • Strămoșii Angus-ului roșu sunt de culoare închisă și au provenit din Europa continentală în Scoția și Anglia.
  • Fermierii au descoperit că predecesorii noii rase de bovine (Angus) nu aveau rezistența dorită la secetă așa că au încrucișat rasa cu Longhorns englezesc, acoperit cu roșu. Rezultatul? Prima bovină Angus cu gena roșie.
  • Pielea lor pigmentată ajută ca protecție împotriva soarelui puternic.
  • În jurul anului 1917, în SUA, s-a decis excluderea bovinelor Angus de culoare roșie din registrul oficial al rasei, pentru a asigura o rasă pură de culoare neagră. Acest lucru a cauzat nemulțumiri în rândul fermierilor care nu observaseră nicio diferență de performanță între bovinele roșii, față de cele negre. Astfel, în 1954, registrul bovinelor roșii a fost reintrodus și s-a înființat oficial o asociație pentru acest tip de rasă.
  • Vieții roșii inițial apăreau la aproximativ 25% din fătări. Cu ani în urmă, crescătorul Hugh Watson a decis că negrul era singura culoare a bovinelor Angus legitime. Cu toate acestea, în întreaga Europă această viziune s-a schimbat, iar Angus Red are acum același respect și legitimitate ca și Black Angus.
  • Carnea de vită de Angus roșu este identică cu a vițeilor negri.