fbpx

FORMAREA PROFESIONALĂ – VIITORUL COPIILOR DE ASTĂZI

Formarea profesională inițială (oferită prin intermediul școlilor profesionale) este un domeniu despre care încă se vorbește prea puțin la noi în țară, în ciuda programelor diverse dezvoltate în ultimii ani și a beneficiilor clare a unui astfel de sistem. Aparent, părinții consideră incă mai valoroasă obținerea unei diplome decât obținerea unei meserii.

 

Atât elevii cât și părinții trebuie să ia în considerare faptul că formarea profesională s-a modificat major în ultimii ani, iar în multe domenii companiile nu doar își doresc specialiști, dar și încurajează tinerii meseriași prin diverse oportunități de practică sau posturi atractive.

 

Un context actual extrem de propice pentru elevii care doresc să se specializeze într-o meserie este în domeniul agricol și zootehnic. Dezvoltarea continuă a acestui sector în țara noastră aduce oportunități nu doar pentru companii, cum ar fi cele axate pe producția de carne, dar și pentru cei ce vor să urmeze o carieră în creșterea animalelor, foarte promovate fiind azi bovinele de carne. Formarea profesională în acest sens poate oferi un viitor copiilor de astăzi, care pot dobândi o meserie de viitor într-un domeniu aflat în plină ascensiune în țara noastră, iar începând cu pregătirea oferită în școală profesională, pot ajunge să-și împlinească pasiunea cu succes.

 

Primul pas în această direcție este conștientizarea în rândul părinților a importanței și avantajelor școlilor profesionale. Apoi e necesară încurajarea pasiunilor tinerilor și urmarea acestora prin înscrierea elevilor interesați de domeniu la colegiile tehnice agricole.

 

Mentalitățile se schimbă greu, însă prin informare, prin înțelegerea oportunităților și acționare, fiecare își poate găsi domeniul și jobul mult visat, contribuind la punerea în funcțiune a unui întreg motor de dezvoltare.