fbpx

MANAGEMENTUL FĂTĂRILOR DE TOAMNĂ

Această perioadă este marcată de începerea fătărilor în fermele de bovine Angus. După perioada de gestație de 9 luni, bovinele gestante din primăvară vor făta acum, în lunile de toamnă.

 

Aceste săptămâni sunt ideale pentru apariția noilor produși datorită temperaturilor moderate dar și deoarece până la lăsarea frigului, vițeii vor avea constituția și forța necesară pentru a rezista temperaturilor scăzute.

Animalele din rasa Aberdeen Angus sunt recunoscute pentru multiplele avantajele generate de adaptabilitatea lor crescută la condițiile de trai, rezistând pe pășuni la temperaturi foarte variate. Pe lângă această caracteristică a rasei, bovinele Angus sunt recunoscute și pentru ușurința la fătare a vițeilor. Deși e bine ca animalele să fie monitorizate constant, nu este necesară intervenția umană la fătarea vițeilor.

 

Pentru a se evita stresul ulterior al animalelor, a doua zi după fătare, se realizează castrarea tăurașilor cu ajutorul unui inel de elastic și crotalierea tuturor vițeilor.

 

Castrarea taurilor este o practică deja comună în toată lumea, beneficiile acesteia fiind general recunoscute și apreciate. Vițeii castrați încep să depună grăsime intramusculară la o vârstă mult mai mică decât taurii și sunt mai puțin susceptibili de a suferi un regres din cauza stresului sau a bolilor din cauza castrării la înțărcare. Zeci de studii au fost realizate pe subiectul acesta, luând în considerare atât beneficiile asupra bovinelor, cât și asupra fermei, din perspectiva celor mai bune practici pentru un management corect și eficient.

Vezi mai jos toate beneficiile castrării vițeilor, imediat după fătare:

https://karpaten-meat.com/2018/03/07/castrarea-viteilor-o-actiune-comuna-pentru-un-management-eficient/