fbpx

Rasa Aberdeen Angus – și 12 ani mai târziu, în continuare o adevărată oportunitate de afacere

Rasa Aberdeen Angus este o rasă mondial apreciată atât de gurmanzii ce iubesc aroma și frăgezimea acestei cărni, cât și de fermierii crescători de bovine, pentru cerințele minimale de întreținere necesare creșterii acestei rase. Datorită evoluției semnificative a rasei din ultimii ani și cererii tot mai mari de carne de calitate superioară din România pe piața europeană care nu a stagnat nici în această perioadă de criză, tot mai mulți fermieri aleg drumul creșterii acestei rase. Sunt convingătoare și beneficiile creșterii bovinelor Angus în sistem extensiv, în condițiile favorabile oferite de resursele naturale ale României.

 

Această popularitate crescută a business-ului cu bovine Aberdeen Angus ajută la creșterea unei piețe bogate în beneficii și oportunități pentru fermieri. Bovinele Angus asigură un management ușor și eficient, transformând proteina vegetală în carne, într-un sistem de creștere pe pășune, la aer, pe tot parcursul anului. Un profil genetic de calitate garantează o conversie ridicată din furaje în masă corporală, fătări ușoare și necesitate minimă de intervenție umană în toate etapele de creștere a bovinelor, reducând costurile de întreținere a animalelor și aducând profitabilitate fermei. Acest lucru a dus la răspândirea rasei în toate colțurile țării, pornind de la câteva exemplare în 2008 și ajungând la peste 69.000 de capete înscrise în Registrul Genealogic al rasei în momentul de față, la nivel de țară.

 

În decursul acestor ani Karpaten Meat a dezvoltat multe proiecte de susținere a antreprenorilor din domeniu și s-au implementat diverse programe de finanțare, pentru a încuraja investițiile în acest sector.

 

Pentru cei interesați de activarea în acest domeniu, există de exemplu posibilitatea achiziționării de tauri în leasing sau posibilitatea de rezervare a gestantelor pentru perioada de toamnă, când cererea este atât de ridicată, încât efectivele de vânzare se epuizează rapid. De asemenea, există instituții non-bancare, specializate exclusiv în finanțarea agriculturii și zootehniei românești, care construiesc oferte personalizate de investiție, în funcție de potențialul și de necesarul fiecărei ferme în parte. Piața de desfacere este și ea tot mai ofertantă, iar prin programe de genul achiziția de viței, ferme precum Karpaten Meat se obligă contractual la achiziționarea vițeilor produși, asigurând astfel mobilitate de decizie pentru fermierii parteneri.

 

La 12 ani de la primul import cu bovine din rasa Aberdeen Angus în România, în continuare acest business este unul profitabil, potențialul țării fiind încă ofertant în condițiile în care doar 15 capete de bovine se hrănesc de pe 100 de hectare autohtone, în timp ce în Irlanda, spre exemplu, există 130 de capete pentru 100 de hectare. Acest potențial de dezvoltare se păstrează încă și acum, atâția ani mai târziu, resursele acestei țări nefiind nici pe departe exploatate.

 

Tags: