fbpx

MANAGEMENTUL DE VARĂ ÎN FERMA DE BOVINE ANGUS

Perioada de primăvară-vară este cea mai avantajoasă pentru o fermă Angus, această rasă valorificând foarte bine iarba de pe pășune. Cu toate că bovinele din această rasă sunt foarte ușor de întreținut, datorită modului extensiv de creștere, o fermă Angus necesită totuși un minim de dotări tehnice și pregătiri, în funcție de sezon.

 

Pășunatul se realizează pe parcele îngrădite cu gard electric pentru a asigura perimetrul fiecărei cirezi și a proteja animalele. În funcție de diversitatea elementelor naturale de pe fiecare perimetru, fermierii trebuie să creeze condiții de adăpostire la umbră și acces la apă pentru animale.

 

În caz că pe pășune nu sunt vaduri de adăpare, se amenajează zone pentru adăparea vitelor. În zonele unde este posibil, se pot instala și dispozitive de adăpare cu o bilă sau două, ce rezistă până la -30 grade C, putând fi lăsate și pe timpul iernii afară.

 

Se știe că bovinele Angus rezistă fără probleme la temperaturi între +40°C și -40°C. Cu toate acestea, pentru refugiu se recomandă instalarea unei protecții (naturale sau artificiale) împotriva soarelui şi a vântului. Pe pășune se pot construi umbrare deschise, simple, construite din diverse materiale sau se pot crea zone sub formă de lizieră de pădure, plantându-se pomi/ arbuști/etc.

 

Un management sănătos și corect al unei ferme necesită eficientizarea fiecărui punct din planul de afacere, respectând întotdeauna condițiile de calitate și cerințele specifice rasei crescute. Prin respectarea acestora și gestionarea lor adecvată, orice fermă va beneficia de un sistem de lucru organizat, ce va putea fi susținut cu ușurință pe timp îndelungat și cu atât mai ușor dezvoltat.